Château d'Armailhac

Château d’Armailhac var tidigare en del av de stora vingårdar som vi idag känner som Château Mouton Rothschild. Namnet kommer från en av egendomens första ägare: Dominique d’Armailhacq.

På slutet av 1600-talet arbetade bröderna Armailhacq som kaptener på båtar som gick på floden Gironde. De började på den tiden köpa land i Pauillac. 1820 började slottet byggas men 10 år senare avstannade jobbet då familjen inte hade råd att slutföra det. Av okänd anledning (numer antagligen tradition) slutfördes bygget aldrig och endast halva slottet är därmed färdigställt vilket gör det mycket intressant att besöka!

Château d’Armailhacq var en av de första producenterna som planterade stora delar Cabernet Sauvignon och Merlot på sina vingårdar på västra stranden. Familjen sålde till slut egendomen till familjen Ferrand som 1933 i sin tur sålde den till den unge Baron Philippe de Rothschild. Egendomen var då känd som Château Mouton d’Armailhacq, baronen ändrade namnet till Chateau d’Armailhac. 1855 togs slottet med i den kända klassificeringen i Médoc.

Vingårdarna spänner över 70 hektar i norra Pauillac och är planterade på djup grusjord perfekt för Cabernet. Planteringarna består av 52% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 10% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot. Medelåldern på stockarna är 46 år, men nästan 20% av den totala ytarealen daterar tillbaka till slutet av 1800-talet och är alltså över 130 år gamla, vilket gör dem till några av de äldsta stockarna i Bordeaux.

Viner från producenten