Château de Camensac

Slottet Camensac byggdes på 1700-talet och används än idag. 1855 togs Château de Camensac med i den stora klassificeringen i Medoc.

1965 köptes egendomen av familjen Forner som med hjälp av sin erfarenhet från den spanska vinhandeln revolutionerade slottet genom att renovera egendomen och plantera om vingårdarna.
År 2005 köptes Château Camensac av Jean Merlaut (som driver Château Gruaud-Larose) och hans brorsdotter Celine Villars Loubet (som driver Château Chasse-Spleen).

Egendomen innefattar 150 hektar mark varav 86 är vingårdar. Övrig mark är skogar och ängar som fungerar som betesmark för får. Tidigare odlades många olika Bordeaux-druvor, men idag består vingårdarna av endast två, 50% Cabernet Sauvignon och 50% Merlot. Sedan 2007 jobbar man på att plantera om samtliga vingårdar, 5 hektar planteras om i taget. Målet är en medelålder på 35 år på rankorna.

Château Camensac ligger precis öst om St. Juliens södra tipp. Vingårdarna ligger nära Château Beychevelle, Château La Tour Carnet och Château Belgrace. Jordarna är grus-baserade och lätt sluttande. Sedan 2016 jobbar man på att konvertera helt till ekologisk odling.