Château Gazin

Château Gazins kända logga är inspirerad av en uråldrig koppling till tempelriddarna som är högst närvarande i Pomerols historia.

Slottet är byggt på ruinerna av  “Hospital de Pomeyrols”, ett sjukhus anlagt på 1100-talet för att ta emot pilgrimmer på väg till St Jacques de Compostelle. Namnet på slottets andra-vin, “L’Hospitalet de Gazin”, är direkt inspirerat av denna historia.

Slottets historia som vingård börjar år 1772 när marken köptes av Antoine Feuilhade. 1917 köptes slottet av Louis Soualle och hans ättlingar, familjen Bailliencourt dit Courcol – en av frankrikes äldsta familjer, har hand om det än idag.

Château Gazins vingårdar ligger precis bredvid kända Petrus och faktum är att 5,5 hektar av slottets vingårdar såldes till just Petrus år 1969. 10 år senare ökades skördeuttaget och maskinskörd infördes, något som försämrade vinernas kvalitet. Detta upphörde genast när Nicolas de Bailliencourt tog över egendomen år 1990 och kvalitén har sedan dess ökat markant.

Odlingarna består idag av en 26 hektar stor sammanhängande vingård planterad på Pomerols övre terrass. Detta är ovanligt för Pomerol där de flesta producenter har små spridda vingårdsplotter. Jorden består av blå och grön lera rik på järn täckt av ett lager Gunzian-grus. Druvfördelningen är 90% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Cabernet Franc och rankornas medelålder är 35 år.

Viner från producenten