Château Pech-Latt

 

Munkarna vid klostret i Lagrasse var de första att plantera vinrankor på Château Pech-Latt som är en av de vackraste platserna i området Corbières. Idag täcker domänen 800 hektar varav 340 hektar är planterade vingårdar.

Vingårdarna är ekologiskt certifierade sedan 1991 och all frukt skördas för hand. Vingårdarna är omringade av kalkhaltiga kullar som är täckta med garrigue (låg växtlighet i medelhavsområdet som består av timjan, lavendel, rosmarin, boxbom med flera) som skyddar mot de starka vindarna i söder.

Namnet Pech Latt kommer från denna speciella miljö: Pech betyder ”toppen av en kulle” och Latt, från latinska latum, betyder ”stor”. Chateau Pech Latt var en av de första vingårdarna som omvandlades till ekologisk vinodling i södra Frankrike. I området kan vinodlingar spåras ända tillbaka till 784 före Kristus. 

Då Chateau Pech-Latts vingårdar är omgivna av höga kullar blir vingårdarna som ett eget ekosystem, som inte blir påverkat om grannar använder kemiska besprutningsmedel till exempel, ett annars vanligt problem för ekologiska vinodlingar. De potentiella skadedjur som finns i området kontrolleras av mångfalden i naturen så att de kan tas om hand på ett naturligt sätt.

Skörden sker helt för hand, vilket möjliggör en strikt selektering och försiktig hantering av druvorna. Efter en noggrann sortering avstjälkas de blåa druvorna som sedan får macerera i stora betongtankar under 20 dagar. Det många inte vet är att betongtankar möjliggör en mjuk extrahering av polyfenoler utan den bittra delen av tanninerna. Musten pumpas över regelbundet och när det behövs, töms tankarna för att sedan fyllas upp med vin igen (Racking). Alla viner buteljeras efter en lätt filtrering, vinmakerskan Lise eftersträvar alltid ett så naturligt vin som möjligt och vill helst inte filtrera vinet för hårt, då många smakämnen kan försvinna då.