Domaine Cauhapé

 

Henri Ramonteu är ägare samt vinmakare hos Domaine Cauhapé i sagolikt vackra Jurancon som ligger i den södra delen av Frankrike nära gränsen till Spanien.

På platsen där Domaine Cauhapé finns idag, låg det 1558 ett litet stenhus som kallades Caussapé. Tomten bytte ägare ett antal gånger innan Henris föräldrar köpte det och Henri själv grundade Domaine Cauhapé år 1980.

Henri startade med ett hektar och har under de senaste 40 åren utökat egendomen till 47 hektar, och är idag en av de mest välkända producenterna från Jurancon, både för torra och söta viner. Pyrenéerna hjälper till att hålla de värsta regnen borta och den varma, torra vinden från söder hjälper till att hålla vinrankorna friska och mögelsvamparna borta. De söta vinerna produceras från sent skördade druvor från oktober och framåt, ibland ända in i januari året därpå, vilket resulterar i ytterst rena och snygga viner.

De exotiska druvsorterna Gros Manseng och Petit Manseng tar upp den största delen av vingårdarna, men vi kan även hitta Camaralet de Lasseube, Lauzet och Courbu Blanc som alla är unika för ursprunget. All hantering sker för hand såsom skörd och sortering, och de söta vinerna skördas i upp till fem omgångar.

Jurancon är inte närmelsevis så känt som Bourgogne eller Bordeaux, men vinerna härifrån är unika och brukar vara populära bland sommelierer på Michelinkrogar. Kung Henri IV föddes i Pau (största staden i Jurancon) och legenden säger att hans mormor gav honom en sked med vitlök och Juranconvin vid dopet och att det är detta som ska ha gjort att Henri IV alltid hade en förkärlek till viner härifrån. Om det är hela sanningen, låter vi vara osagt…