Domaine Thierry Hamelin

 

Historien om Domaine Hamelin sträcker sig tillbaka till 1840-talet då Gustave Hamelin började odla 2 hektar vinrankor på sin lilla egendom i den lilla byn Montallerie i området Beines. Vinet som producerades såldes vidare i små fat. Faten på den tiden var inte större än 132 liter, vilket gav upphov till fatens namn ”Feuillette” (litet fat). 1911 hade barnbarnet Georges Hamelin tagit över gården och ytan utvidgades till att omfatta 4 hektar vinodlingar. Vinet fortsatte att säljas i ”feuillettes” men till skillnad från tidigare, då vinet transporterades på floderna, gick man över till järnvägen. Vingården fortsatte att utvecklas och år 1948 införskaffades den första mekaniska, horisontella pressen.

Under 1970 skapades mycket av det som idag är det vi ser av Domaine Hamelin då Marc Hamelin ärvde gården av sin far. Domaine Hamelin är ett lysande exempel på hur kunskap som gått i arv från generation till generation och där gamla traditioner som blandas med modern teknik ger ett lysande resultat. Det tar sig uttryck i klassiska Chabli viner som bär tydlig smak av sin ”terroir”. Eller uttryckt på ett annat sätt – viner med maximal generositet och charm.