Tenuta San Leonardo

 

Tenuta San Leonardo producerar viner av högsta kvalitet med elegans, finess och fräschör, mestadels av druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och carménère från totalt 25 ha. Vinerna får ständigt höga poäng av internationella vinkritiker och jämförs ofta med Sassicaia från Bolgheri. Båda härstämmar från adliga italienska familjer som dessutom har blodsband, första årgången från Sassicaia släpptes 1968 och San Leonardo släppte sitt första vin 1982. Båda är inspirerade av Bordeaux och har tagit hjälp av den erkände vinkonsulten Giacomo Tachis för attskapa bästa möjliga vin i sina repektive regioner. Tenuta San Leonardo har satt Trentino på vinklartan lika mycket som Sassicaia har fört berömmelse till lilla Bolgheri väster om Chianti. Greve Carlo Guerrieri Gonzaga grundade Tenuta San Leonardo på sjuttiotalet och överser fortfarande driften tillsammans med sin son Anselmo och Luigino Tinelli.

Trentino med sitt dramatiska bergiga landskap ligger inklämt mellan de mer kända vinregionerna Lombardiet och Veneto vid foten av Alperna i norra Italien. San Leonardo ligger i den södra delen av Trentino, precis vid gränsen till Veneto och det är inte ovanligt att det ligger ett snötäcke över vingårdarna under vintern. Floden Adige flyter i princip utanför vineriets dörrar och en mindre bergskedja separarerar vingårdarna från Gardasjön.
Läget gör att det är stor skillnad på dags- och kvällstemperaturer vilket ger aromatiska, smakrika druvor med fin syra. Skörden börjar ofta i mitten av september för att sedan hålla på oktober ut, all frukt handskördas och tas varsamt omhand för att kunna ge bästa möjliga vin.

I april 2019 utnämndes Tenuta San Leonardo till Årets Vinhus av skribenten Sofia Ander, på DinVinguide.

 

Fakta:

  • Producent: Tenuta San Leonardo
  • Land: Italien
  • Ursprung: Trentino
  • Grundad: 1724

Viner från producenten

San Leonardo Villa Gresti Läs mer
Terre di San Leonardo 2015 Mag... Läs mer
Vette di San Leonardo Läs mer
Terre di San Leonardo Läs mer
San Leonardo Riesling - Tillf... Läs mer
San Leonardo Grappa Bianca Läs mer
San Leonardo Grappa Stravecchi... Läs mer
San Leonardo 2013 Läs mer
San Leonardo Carmenère Magnum... Läs mer
San Leonardo 2006 Läs mer
San Leonardo 2008 Läs mer