1. Välkomna till Sigvas vinskola!

07-sep-2018

Hej,

först vill jag bara önska dig varmt välkommen till Sigvas vinskola och va roligt att just du kikar in på vår hemsida! Zandra heter jag som skriver och arbetar på Sigvas ekonomiavdelning. Varför gör jag då det här kanske du undrar, men svaret är enkelt. Jag har läst en treårig sommelierutbildning i Grythyttan och vill så gärna att flera, helst alla, ska förstå det magiska med vinets värld.

Idén till Sigvas vinskola väcktes hos mig i våras och nu är det äntligen dags att köra igång. I det här forumet är tanken att vi går igenom allt och lite till. Vad är det som gör vin speciellt? Vart görs vin? Hur går tillverkningsprocessen till? Vilken är råvaran till vin? Hur kan vi tänka när vi ska kombinera mat och dryck? Frågorna är oändliga och tanken är nu att vi byter ner dessa frågor och lär oss bit för bit, inte i någon inbördes ordning utan lite som vi själva känner för. Vill du veta något speciellt? Då kan du alltid maila mig på zandra@sigva.se

Varför är vin så fantastiskt? Svaret på den här frågan är oändliga, alla har vi vår egen uppfattning. Mitt svar på frågan skulle vara att det är en hantverksmässigt enastående produkt. Att lära sig om vin och prova vin är att öppna sinnena för en helt ny värld av upplevelser. Dofter och smaker som rymmer ett oändligt antal variationer, nyanser och personligheter. Du blir aldrig fullärt inom vinets värld då det är en levande produkt, finns det något mer spännande och lockande?

Jag tänkte att vi i det här första inlägget ska gå igenom lite olika uttryck och ord som ofta används när man provar, pratar och diskuterar kring vin och vad dessa betyder eller innebär. Vi gör det lätt, nedan får ni ett litet vinordslexikon;

(Lexikonet nedan är inspirerat av boken Vinprovningav Jan Holmström)

 

VINORDSLEXIKON

(går att ladda ner i PDF här)

Alkohol – Alkohol handlar om mer än om vilket alkoholhalt vinet har. Alkoholen är även en viktig del av vinets struktur. Den bidrar även till vinets livslängd och förstärker dess doft och smak.

Arom – Kort och gott, vinets doft.

Aromatiskt – Uttrycket används ofta i beskrivning av vita viner med tydlig karaktär av druvan. Vin gjort på till exempel druvorna sauvignon blanc och gewürztraminer brukar ofta beskrivas med detta ord.

Balans – Balans i vinets värld är när alla olika komponenter i vinet samordnar och bildar harmoni. Beståndsdelarna som kan vara i balans eller obalans är frukt, alkohol och syra. I röda viner är det även tanniner som ska räknas med här och i vita viner pratar man mycket om sötman också. Ett bra vin har bättre balans än ett sämre.

Bottensats/fällning – Det som bildas i botten av flaskan när tanniner och färgämnet som sitter i druvans skal tillsammans bildat så stora molekyler att de inte längre är lösliga i vinet. Detta är inte farligt men inte heller särskilt trevligt att få i sig.

Fatkaraktär – Fatkaraktär kommer från att vinet får lagrars på ekfat. Slutresultat av karaktären påverkas av olika fakturor så som storlek på fat och fatets ursprung, men detta kommer vi gå in på i ett senare inlägg. Fatkaraktären uppenbarar sig i vinet som dofter och smaker av till exempel  vanilj, smörkola, cederträ, sågspån och rostade toner.

Friskhet – Beskriver ofta viner som har en hög syra.

Fruktigt – Doft och smakegenskaper som kommer från druvan. Vanliga beskrivningar som är fruktiga kan till exempel vara äpple, citrus, aprikos, körsbär, blåbär och plommon.

Fyllighet – Beskrivelse av vinets känsla och intensitet i munnen.

Klart – När vinet inte är grumligt liknande, då är det klart. De flesta vinerna är klara.

Knuten – Innebär att vinet ännu inte börjat utveckla sina aromer, kan vara så med unga viner.

Kork – Ibland utvecklas det trikloranisol mellan korken och vinet. Det förstör vinet och det är detta som kallas för korkdefekt. Ett korkdefekt vin kan bland annat lukta just kork, fuktig betongkällare, mögel eller simbassäng.

Kropp – Vinets fyllighet.

Kryddigt – Används ofta som beskrivning av röda viner med örtliknande aromer.

Lagring – Den process som gör att vinet mognar.

Mineral – Doft och smak i vinet som påverkas av jordmån och växtplats. ”Mineral” kan ta sig olika uttryck beroende på druva och ursprung, men vanliga associationer är blöt sten eller en viss rökighet.

Mousserande – Vin med mousse dvs bubblor.

Must – Den ojästa saften från vindruvorna.

Pärlande – lätt mousserat vin.

Restsötma – Det socker som inte omvandlats till alkohol under jäsningsprocessen.

Rökigt – Egenskap som kommer från den jordmån där vinstockarna vuxit eller från en viss druva. Vinets doft kan till exempel beskrivas med associationerna rökta charkuterier eller tjära. Kan vara ett uttryck för en druva (syrah) eller terroir (Sydafrika).

Smörigt – Vita viner kan beskrivas som smöriga. Denna karaktär kommer oftast från lagring på ekfat.

Sträft – Röda viner kan beskrivas som sträft, det har med vinets tanninstruktur att göra.

Svavel – Används vid vintillverkning för att hindra syrets negativa inflytande på vinet.

Syrligt – Vin med hög syra. Oftast används uttrycket när vinets alla komponenter inte balanserar och syran sticker ut.

Sött – Vin med hög sockerhalt.

Tannin – Ämne som utvinns från vindruvans skal. Det är tanninerna som ger vinet strävhet. En liten del av tanninerna kan även komma från vindruvornas stjälkar och kärnor samt från ekfat.

Terroir – Ett ord som ofta används i vinets värld är terroir. Terroir är olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat. Det kan även vara jordmån, terräng och tradition.

Torrt – När vinet beskrivs som torrt har det fått jäsa ut helt och saknar restsötma.

Utvecklat – Ett vin som påbörjat sin mognadsprocess.

 

Hoppas att detta kommer hjälpa er under era kommande vinprovningar!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.

2. Konsten att kombinera mat och dryck del 1

Är det värt att lägga tid på att matcha mat och dryck? Svar: JA! Hittar du en bra kombination mellan dessa två kan det uppstå sensation i smakupplevelsen. Det som jag tycker är så fantastiskt med mat och dryck i kombination är att när du finner den rätta balansen så lyfts både maten och drycken till en ny nivå, det bildas en harmoni och kan skapa magi.

1. Välkomna till Sigvas vinskola!

I det här forumet är tanken att vi går igenom allt och lite till. Vad är det som gör vin speciellt? Vart görs vin? Hur går tillverkningsprocessen till? Vilken är råvaran till vin? Hur kan vi tänka när vi ska kombinera mat och dryck? Frågorna är oändliga och tanken är nu att vi byter ner dessa frågor och lär oss bit för bit, inte i någon inbördes ordning utan lite som vi själva känner för.