2. Konsten att kombinera mat och dryck del 1

01-okt-2018

Hej,
roligt att du hittat tillbaka till vår hemsida och Sigvas vinskola. I förra inlägget gjorde vi ett litet lexikon där du kunde repetera tidigare kunskap eller lära dig mer om ord som används när vi provar och pratar om vin. Idag kommer det handla om mat och dryck i kombination!

Är det värt att lägga tid på att matcha mat och dryck? Svar: JA! Hittar du en bra kombination mellan dessa två kan det uppstå sensation i smakupplevelsen. Det som jag tycker är så fantastiskt med mat och dryck i kombination är att när du finner den rätta balansen så lyfts både maten och drycken till en ny nivå, det bildas en harmoni och kan skapa magi.

Finns det några trix och knep? Med tanke på hur många smaker vi har i både kök och i olika vinsorter, hur ska vi tänka?

Det finns så mycket att skriva om mat och dryck i kombination så jag har valt att dela upp det. Vi börjar med en genomgång av vad grundsmakerna gör med maten och drycken. Våra grundsmaker är sötma, syra, sälta, beska och umami.

 

Såhär påverkar grundsmakerna vinet och maten:

Sötma i maten gör att drycken känns:
Friskare
Beskare
Strävare
Mindre söt

Exempel på sådant som gör maten söt: söta ingredienser så som socker, honung och frukt även feta mejerier som grädde och tillagade rotsaker eller lök ger maten sötma.

Sötma i drycken gör att maten känns:
Friskare
Beskare
Mindre salt
Mindre söt

Exempel på vin med elegant restsötma kan ni hitta här!

Syra i maten gör att drycken känns:
Sötare
Mindre frisk
Mindre sträv
Mindre besk

Exempel på sådant som gör maten syrlig: Matlagningsvin, vinäger, citron, gräddfil, ostar gjorda på får- eller getmjölk.

Syra i drycken gör att maten känns:
Sötare
Mindre frisk
Mindre besk
Mindre het

Exempel på vin med hög syra hittar ni här!

Sälta i maten gör att drycken känns:
Mindre frisk
Mindre söt
Mindre sträv
Mindre besk

Exempel på sådant som gör maten mer salt: sardeller, oliver och hårdost

Beska i maten gör att drycken känns:
Beskare
Sötare
Strävare
Hetare
Mindre frisk

Exempel på sådant som gör maten mer besk: Vissa grönsaker, endivesallad och brysselkål.

Beska i drycken gör att maten känns:
Beskare
Sötare
Mindre frisk
Mindre salt
Hetare

Exempel på dryck med beska hittar ni här!

Umami i maten gör att drycken känns:
Strävare
Beskare

Exempel på sådant som gör maten smakar mer umami: Buljong, soja, svamp och sjögräs.

(Källa: systembolaget.se)

Tack för att ni läst och klivit på tåget mot de perfekta mat- och dryckeskombinationerna. Vi fortsätter den här resan mycket snart!

/Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?