2. Konsten att kombinera mat och dryck del 1

01-okt-2018

Hej,
roligt att du hittat tillbaka till vår hemsida och Sigvas vinskola. I förra inlägget gjorde vi ett litet lexikon där du kunde repetera tidigare kunskap eller lära dig mer om ord som används när vi provar och pratar om vin. Idag kommer det handla om mat och dryck i kombination!

Är det värt att lägga tid på att matcha mat och dryck? Svar: JA! Hittar du en bra kombination mellan dessa två kan det uppstå sensation i smakupplevelsen. Det som jag tycker är så fantastiskt med mat och dryck i kombination är att när du finner den rätta balansen så lyfts både maten och drycken till en ny nivå, det bildas en harmoni och kan skapa magi.

Finns det några trix och knep? Med tanke på hur många smaker vi har i både kök och i olika vinsorter, hur ska vi tänka?

Det finns så mycket att skriva om mat och dryck i kombination så jag har valt att dela upp det. Vi börjar med en genomgång av vad grundsmakerna gör med maten och drycken. Våra grundsmaker är sötma, syra, sälta, beska och umami.

 

Såhär påverkar grundsmakerna vinet och maten:

Sötma i maten gör att drycken känns:
Friskare
Beskare
Strävare
Mindre söt

Exempel på sådant som gör maten söt: söta ingredienser så som socker, honung och frukt även feta mejerier som grädde och tillagade rotsaker eller lök ger maten sötma.

Sötma i drycken gör att maten känns:
Friskare
Beskare
Mindre salt
Mindre söt

Exempel på vin med elegant restsötma kan ni hitta här!

Syra i maten gör att drycken känns:
Sötare
Mindre frisk
Mindre sträv
Mindre besk

Exempel på sådant som gör maten syrlig: Matlagningsvin, vinäger, citron, gräddfil, ostar gjorda på får- eller getmjölk.

Syra i drycken gör att maten känns:
Sötare
Mindre frisk
Mindre besk
Mindre het

Exempel på vin med hög syra hittar ni här!

Sälta i maten gör att drycken känns:
Mindre frisk
Mindre söt
Mindre sträv
Mindre besk

Exempel på sådant som gör maten mer salt: sardeller, oliver och hårdost

Beska i maten gör att drycken känns:
Beskare
Sötare
Strävare
Hetare
Mindre frisk

Exempel på sådant som gör maten mer besk: Vissa grönsaker, endivesallad och brysselkål.

Beska i drycken gör att maten känns:
Beskare
Sötare
Mindre frisk
Mindre salt
Hetare

Exempel på dryck med beska hittar ni här!

Umami i maten gör att drycken känns:
Strävare
Beskare

Exempel på sådant som gör maten smakar mer umami: Buljong, soja, svamp och sjögräs.

(Källa: systembolaget.se)

Tack för att ni läst och klivit på tåget mot de perfekta mat- och dryckeskombinationerna. Vi fortsätter den här resan mycket snart!

/Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.

2. Konsten att kombinera mat och dryck del 1

Är det värt att lägga tid på att matcha mat och dryck? Svar: JA! Hittar du en bra kombination mellan dessa två kan det uppstå sensation i smakupplevelsen. Det som jag tycker är så fantastiskt med mat och dryck i kombination är att när du finner den rätta balansen så lyfts både maten och drycken till en ny nivå, det bildas en harmoni och kan skapa magi.

1. Välkomna till Sigvas vinskola!

I det här forumet är tanken att vi går igenom allt och lite till. Vad är det som gör vin speciellt? Vart görs vin? Hur går tillverkningsprocessen till? Vilken är råvaran till vin? Hur kan vi tänka när vi ska kombinera mat och dryck? Frågorna är oändliga och tanken är nu att vi byter ner dessa frågor och lär oss bit för bit, inte i någon inbördes ordning utan lite som vi själva känner för.