3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

23-okt-2018

Hej vänner,

välkomna tillbaka till vår hemsida och Sigvas vinskola! Förra inlägget handlade om hur de olika grundsmakerna påverkar vår mat och dryck. Har ni kanske hunnit testa några roliga kombinationer? Konsten att kombinera mat och dryck återkommer inom snar framtid.

Dagens inlägg ska dock handla om något helt annat. Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar i fysisk form på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.

Nya lanseringar på Systembolaget sker fyra gånger om året, datumen för dessa är 1/3, 1/6, 1/9 och 1/12. Det är alltså dessa datum som nya viner släpps i butik, det enda undantaget är om dessa datum infaller under helgen, då kommer produkten ut på marknaden måndagen efter. Processen ser ut som följer;

Steg 1.

Systembolaget skickar ut förfrågan till alla importörer. I dessa står det vad de är ute efter för typ av vin och vilken stil det ska ha samt varför det är just detta de söker. Det som kan stå i dessa förfrågningar är till exempel varifrån vinet ska komma, vilken/vilka druvor det ska innehålla, hur det ska ha tillverkats, vilket pris vinet ska ha m.m. Utifrån den här förfrågan skickar importörerna in offerter på vad de kan erbjuda för viner som stämmer överens med förfrågans krav.

Här står vi tillsammans och provar om våra
viner passar in på systembolagets förfrågan. 

Steg 2.

Förfrågan stängs och Systembolaget granskar alla offerter. Stämmer offerten överens med förfrågan begär systembolaget varuprov av vinet alternativt får offerten avslag. Avslag kan bero på att offerten inte innehåller det som förfrågan kräver.

Steg 3.

Importör skickar in varuprov som specialister på Systembolaget blindprovar. En blindprovning är alltså när vinet provas utan vetskap av vad det är i glaset. Under blindprovningen sätts poäng på vinerna och det vinet med högst poäng är vinnare, näst högst poäng blir två osv. De importörer som kommit etta, tvåa och trea i provningen meddelas om detta.

Steg 4.

Systembolaget gör en så kallad kvalitetsaudit på plats hos producent, detta sker dock inte vid alla förfrågningar. Under en kvalitetsaudit säkerställer Systembolaget att allt i offerten stämmer.

Steg 5.

Blir auditen godkänd kommer således detta vin att hamna i det fasta sortimentet på systembolaget och i butik på hyllan!

Det finns också något som heter beställningssortiment på Systembolaget. Beställningssortimentet innebär att produkten finns hos systembolaget men inte i butik på hylla. Produkten går då istället att beställa via systembolagets hemsida till din valda butik. För att ett vin ska få finnas i beställningssortimentet hos systembolaget behöver inte de ovan 5 stegen fullföljas.

Här är ett exempel på en produkt som finns i både i 
fast sortiment. Flaskan har varit en favorit på hyllan i 12 år
och boxen finns numera i beställningssortimentet.

Du hittar helflaskan här och boxen här

Hoppas att detta har varit lärorikt! Ser fram emot att skriva nästa inlägg. Glöm inte att du alltid kan maila mig på zandra@sigva.se om du har några frågor eller funderingar.

Ha det bäst så länge!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?