3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla? - Sigva

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

23-okt-2018

Hej vänner,

välkomna tillbaka till vår hemsida och Sigvas vinskola! Förra inlägget handlade om hur de olika grundsmakerna påverkar vår mat och dryck. Har ni kanske hunnit testa några roliga kombinationer? Konsten att kombinera mat och dryck återkommer inom snar framtid.

Dagens inlägg ska dock handla om något helt annat. Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar i fysisk form på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.

Nya lanseringar på Systembolaget sker fyra gånger om året, datumen för dessa är 1/3, 1/6, 1/9 och 1/12. Det är alltså dessa datum som nya viner släpps i butik, det enda undantaget är om dessa datum infaller under helgen, då kommer produkten ut på marknaden måndagen efter. Processen ser ut som följer;

Steg 1.

Systembolaget skickar ut förfrågan till alla importörer. I dessa står det vad de är ute efter för typ av vin och vilken stil det ska ha samt varför det är just detta de söker. Det som kan stå i dessa förfrågningar är till exempel varifrån vinet ska komma, vilken/vilka druvor det ska innehålla, hur det ska ha tillverkats, vilket pris vinet ska ha m.m. Utifrån den här förfrågan skickar importörerna in offerter på vad de kan erbjuda för viner som stämmer överens med förfrågans krav.

Här står vi tillsammans och provar om våra
viner passar in på systembolagets förfrågan. 

Steg 2.

Förfrågan stängs och Systembolaget granskar alla offerter. Stämmer offerten överens med förfrågan begär systembolaget varuprov av vinet alternativt får offerten avslag. Avslag kan bero på att offerten inte innehåller det som förfrågan kräver.

Steg 3.

Importör skickar in varuprov som specialister på Systembolaget blindprovar. En blindprovning är alltså när vinet provas utan vetskap av vad det är i glaset. Under blindprovningen sätts poäng på vinerna och det vinet med högst poäng är vinnare, näst högst poäng blir två osv. De importörer som kommit etta, tvåa och trea i provningen meddelas om detta.

Steg 4.

Systembolaget gör en så kallad kvalitetsaudit på plats hos producent, detta sker dock inte vid alla förfrågningar. Under en kvalitetsaudit säkerställer Systembolaget att allt i offerten stämmer.

Steg 5.

Blir auditen godkänd kommer således detta vin att hamna i det fasta sortimentet på systembolaget och i butik på hyllan!

Det finns också något som heter beställningssortiment på Systembolaget. Beställningssortimentet innebär att produkten finns hos systembolaget men inte i butik på hylla. Produkten går då istället att beställa via systembolagets hemsida till din valda butik. För att ett vin ska få finnas i beställningssortimentet hos systembolaget behöver inte de ovan 5 stegen fullföljas.

Här är ett exempel på en produkt som finns i både i 
fast sortiment. Flaskan har varit en favorit på hyllan i 12 år
och boxen finns numera i beställningssortimentet.

Du hittar helflaskan här och boxen här

Hoppas att detta har varit lärorikt! Ser fram emot att skriva nästa inlägg. Glöm inte att du alltid kan maila mig på zandra@sigva.se om du har några frågor eller funderingar.

Ha det bäst så länge!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.