Batzella

Batzella består utav paret Khanh och Franco Batzella som båda hade arbetat som ekonomer/chefer på Världsbanken i Washington, USA, i över 20 år innan förtidspension 1999 fick dem att återvända till Italien och göra vin i Bolgheri, vid kusten i Toscana. Bolgheri är en extraordinär plats där Cabernet druvor producerar unika viner i Bordeaux-stil, eleganta med en mycket distinkt medelhavsstil. Paret gick tillbaka till skolbänken (Khanh fick en Masters ‘examen i vintillverkning från universitetet i Milano) och planterade vingårdar år 2000 och har sedan dess personligen skött egendom och vinstockar som om de vore deras egna barnbarn.

Producenten arbetar även med ett konsultteam från Gruppo Matura: Attilio Pagli och Laura Zuddas som arbetar med oenologi samt Stefano Bartolomei som arbetar med agronomi. Ett team som är kända för sin känsla och respekt för terroir i vinframställning. Massimo Etzi och Alessandro Bugnar tar hand om vingårdarna, vinodlingen och stockrooms och de har en lång erfarenhet.

Producentens Batzellas vingårdar om 8 hektar ligger i ett område som kallas Località Badia som är beläget halvvägs mellan byarna Castagneto Carducci och Bolgheri, ca 5 kilometer från Tyrrenska havet.

Jordmånen består av olika sorters blandningar av sand, lera och kalksten som transporterats av floder och bäckar ned från bergen samt rester som kvarlämnats av tidvattenstömmar från havet.