Bodegas Luzón

Bodegas Luzón är en av de största producenterna av kvalitetsviner från D.O. Jumilla och ett av dess mest historiska vinerier då de har producerat vin här sedan slutet på artonhundratalet.

Vinregionen Jumilla ligger i sydöstra Spanien, norr om Murcia. Klimatet är kontinentalt med stor påverkan från Medelhavet och har varma dagar och kalla nätter. Resultatet är ett förhållandevis hårt klimat som ger tätt packade jordar med hög densitet, vilket är optimalt för odling av små druvklasar med potent koncentration, hög syra och tjocka skal.

Historien för Bodegas Luzón startade redan 1841 när Don José de Molina, befälhavare över den Kungliga Armén stationerad i den spanska kolonin Manila (Filipinerna) återvände hem till Jumilla. Han valde att döpa sina ägor till ”Finca Luzón” för att ära den ö han tillbringat så stor del av sitt liv på.
Vineriet skapades till hans dotter, Ana Josefa de Molina, och har genom tiden alltid passerat i arv till nya generationer av kvinnor i familjen.

Bodegas Luzón har cirka 1200 hektar vingårdar i Jumilla och huvuddruvan som odlas är Monastrell, en druva som är högt älskad i området. Andra druvor som förekommer är Garnacha Tintorera, Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Macabeo och Chardonnay.