Champagne Lombard & Cie

 

PRISBELÖNTA VINER TACK VARE OMSORGSFULL HANTERING OCH KVALITET I ALLA LED. Följ med till Champagne Lombard & Cie och träffa Thierry Lombard, tredje generationens ägare av huset. Thierry Lombard visar oss runt i källarna och som i många andra gamla källare ser vi oisolerade eltrådar hängande lite här och där. – De används inte idag, det vore alldeles för farligt. Men när jag var liten, runt sex år ungefär, då lekte vi här nere. Då hade det kunna gå illa. Källarna i den kalkrika bergrunden under Épernay kom till under senare delen av 1800-talet. Här är temperaturen jämn och luftfuktigheten passande. Bit för bit har de byggts ut för att anpassas efter produktionen. Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Kanske var det Europas stora olycka, ”The Great War” 1914-1918, som ledde till starten av det som idag är familjeföretaget Champagne Lombard & Cie.

Thierry Lombards farfar, Robert Andrieu växte upp på en gård i Lot-et-Garonne, cirka sex mil sydost om Bordeaux. När första världskriget bröt ut kallades han in till militärtjänst och blev placerad på fälten i departementet Marne, där Champagne ligger. Krigsåren förvandlade stora delar av Marne till ett månlandskap och än idag kan man hitta mängder av krigskyrkogårdar som påminner oss om den här tiden. Robert Andrieu var en av de som överlevde krigets fasor och efter kriget kom han tillbaka till Marne för att starta ett eget företag med vin som bas.

Företaget med det anonyma namnet ”Societé Anonyme de Magenta-Épernay” bildades 1925. Det säger oss kanske inte mycket om vin och champagne men kärnan i verksamheten blev Magenta Champagne. Under många år drevs verksamheten från en plats utanför Épernay men 1936 kunde man köpa källaren på 1 Rue des Cotelles i Épernay, där man finns än idag. De gamla källarna i berget har utökats och den primära vinifieringsanläggningen är toppmodern.

Till anläggningen kommer druvor från cirka 110 hektar i nio Grand Crus och 21 Premier Crus. Champagne Lombard har dels egna vingårdar men också mångåriga samarbetsavtal med odlare där man under odlingssäsongen deltar med rådgivning och översyn för att säkerställa högsta kvalitet på de druvor man får in. Grand Cru-lägena hittar man i byar som Ambonnay, Avize, Ay, Chouilly, Cramant, Le Mesnil sur Oger, Verzenay och Verzy. Varje druvsort och läge hanteras för sig genom korgpressning och vinifiering. På traditionellt sätt sparar man också en del vin som Reserve-viner, alltså äldre årgångar, som i en mindre del blandas i Non Vintage-champagner. Det är Thierry Lombard som tillsammans med vinmakaren Christophe Pitois och ett team gör den slutliga blandningen för varje champagne innan de buteljeras för en andra jäsning i flaskan. Huset Lombard gör tio olika champagner.

Man vill verkligen att vinerna skall spegla sitt ursprung och därför är alla cuvéer Brut Nature eller Extra Brut. Alla viner har också sitt ursprung i Premier Cru eller Grand Cru-vingårdar.