Earl Bronzo

 

Earl Bronzo grundades 1972 av Mr Bronzo och hans söner Louis och Michel. När man 1972 köpte vingården ingick 10 hektar. 1999 köpte man mer mark och idag äger man totalt 40 hektar. 2002 gjordes omfattande renoveringar på vingården vilket har resulterat i en hypermodern anläggning.

Vinkällaren har idag två pneumatiska vinpressar, temperaturreglerade jäsningstankar där gravitationen förflyttar vinet. Vinet genomgår en malolaktisk jäsning och mognar i ståltankar mellan fem och tio månader.

Alla druvor är plockade för hand och inga kemikalier är tillsatta. Druvorna kontrolleras noga och bara de bästa når tillslut vinkällaren. Mourvedrestockarna är över 40 år. Med ett mycket litet skördeuttag om 29 hektoliter per hektar visar vinmakaren vilka höga ambitioner han har med sina viner.

Vid foten av Le Castellet, en av de vackraste byarna i Provence, sträcker sig en amfiteater av kullar med medelhavsträd ut sig och njuter av ett av Frankrikes soligaste klimat. Sydost och bort från det imponerande bergsmassivet Sainte Baume erbjuder området dubbelt skydd från vinden.

Sluttningarna är så branta att vinstockarna måste planteras på terrasser. Bandol är först och främst känt för sina kraftiga, sträva rödviner.Bandol är en ursprungsbeteckning sedan 1941.

Minst hälften av vinet måste bestå av mourvèdre, som här kan nå full mognad tack vare den långa växtsäsongen. Resten utgörs huvudsakligen av grenache och cinsault. Samma tre druvor används till områdets roséviner, och i den lilla mängd vitt vin som tillverkas ingår bourbolenc, clairette och ugni blanc.

Vinmakare och och chef för Bronzon vingård heter Stéphane Bourret och är utbildad önolog i Montpellier och har arbetat bland annat i Pessac-Léognan, Côtes de Bourg, Pauillac och på Château Montus i Madiran.

Viner från producenten