Oldenburg Vineyards

 

På en bergsrygg, 340 meter över havet, öster om staden Stellenbosch hittar vi den vingård som producerar så koncentrerad frukt i Oldenburgs viner att det gett dem världsrykte.

Oldenburg Vineyards tillhör några av de högst belägna vingårdarna, där den ligger i bergen kända som Banghoek, på gränsen till Franschoeck. Producenten tillverkar små hantverksgjorda viner med druvor endast från sin egen egendom. Efter noggranna studier av jordarna, temperaturer, vindvariationer samt solljus ledde det till att de planterade druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Chardonnay och Chenin Blanc plus ett par intressanta blanddruvor.

Vingården har en unik kombination av geografiskt läge, klimat och jordmåner och skyddas av berget Rondekop som breder ut sig, likt en amfiteater, kring vingården. Bergen sänker medeltemperaturen samt ger svalare temperaturer under nätterna. Placeringen av vingården i förhållande till de omgivande bergen har två unika och viktiga aspekter. För det första, en svalare sydostsommarvind balanserar den varma solen. För det andra så får vingården sol under hela dagen istället för att delvis vara skymd av skuggor från berg, vilket är vanligt med vingårdar nära bergens fot.

Ansvarig för vingårdarna och vinmakningen är Philip Constadius. Ödmjuk inför sin uppgift, hanterar han allt från skötseln i vingården till vad som tappas i flaskan med största noggrannhet och varsamhet. Något som gett Oldenburg Vineyards mängder av medaljer och lovord.

Oldenburg ägs av Adrian Vanderspuy. Gården planterades med vinstockar redan på 1960-talet. När Adrian tog över gården 2004, så renoverade han omsorgsfullt vineriet, samt planterade om egendomens samtliga 30 hektar.