Verus Vineyards

Verus Vineyards grundades av tre vänner och vinodlare; Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žličar.

Verus vingårdar ligger i östra delen av Sloveninen, i vinodlingsregionen Styria. De sträcker sig mellan floderna Drava och Mura samt städerna Ormož och Ljutomer.

Vinodlingarna är planterade på branta sluttningar som på sina håll uppmäter 30-40 graders lutning. Vingårdarna är planterade på ett sätt för att optimera solens strålar så att de skiner vinkelrätt på vingårdarna. Vingårdarna ligger på en höjd av ca 250 m över havet.

I detta varierade, dynamiska och exceptionellt pittoreska landskap odlar producenten 25 ha vingårdar på noggrant utvalda platser som är kända i generationer med sina traditionella namn: Jeruzalem, Kog, Litmerk, Stanovščak, Pavlovski vrh, Brebrovnik, Radomerščak, Gomila.

Klimatet

Hela regionen har ett tempererat klimat. Närheten till den Donuabäckenet och alperna samt närheten till det adriatiska havet har ett djupt inflytande på klimatet.

Alla årstiden präglas av intermittenta varma och kalla samt våta och torra perioder. Kallvintrar medför risken för frost, medan heta somrar med sina frekventa stormar bär risk för hagel. Dessa ständiga väderombyten ger varje årgång sin egen prägel.

Den genomsnittliga årstemperaturen är mellan 9 och 10 C. Solen skiner 2.600-2.800 timmar per år (antalet timmar av sol över 120W / m2). I genomsnitt faller 900 till 1000 mm nederbörd per år, av detta 550 mm under tillväxtperioden (från april till september).

Blommande börjar vanligtvis i början av juni. Skörden sker vanligen från andra hälften av september till mitten av oktober.

Jordmån

Grå lera och sandig kalksten råder i vingårdarna. Bergrunden består av tertiär mjuk karbonatsten från perioden Pliocene och Miocene. Jordarna varierar dock från tunga till tunga. Högre upp och på sluttningar dominerar ljusare och sandigare jordar medan de lägre områdena har fler lerpartiklar. Vinrankorna är vanligtvis på de lättare, väldränerade och fattigare jordarna. För att undvika erosion och för att underlätta odlingen är alla vingårdar gräsbevuxna.

Vitikultur

Alla vingårdar odlas på ett miljövänligt sätt i enlighet med riktlinjerna för ett hållbart jordbruk.

Producenten använder enkel Guyot-beskärning och uppbindning för att säkerställa att tillräckligt med solljus och luftcirkulation är fördelaktig för en balanserad tillväxt.

På de brantaste, mest dynamiska terrängerna finns terrasserade vingårdar med 2000 vinstockar / ha. På terrasser med en vinkel av mindre än 30 % planteras vingårdarna vertikalt med 4.000 vinrankor / ha.

Druvorna handplockas och enbart de helt mogna och friska druvorna som är fulla av smak plockas. Oskadade och hela druvklasar kyls sedan och transporteras i små korgar i luftkonditionerade fordon in till vineriet.

Skörden är 6-8 t / ha, 1,5-2,5 kg / vin; beroende på vinterns årgång, sort och ålder.