Ekologiskt bubbel i höstmörkret!

Hösten närmar sig med stormsteg och de varma sommardagarna börjar kännas som ett minne blott. Till tröst kan man därför behöva unna sig lite härliga bubblor från varma Spanien.

El Gran Botánico Cava från Penedés i Spanien, är inte bara ekologisk, utan även prisvärd och med ett vackert yttre!

Cavan är underbart frisk och smakrik med en klassisk doft av päron, gröna äpplen och grillat bröd. Smaken är torr med inslag av citronskal, mogna gröna äpplen och gråpäron.

Servera som aperitif, tillsammans med vänner eller till lätta rätter så som fisk och skaldjur, grillad kyckling eller till den spanska ost- och charkbrickan.

Klicka på länken för ett smarrigt recept-tips på en lättlagad hummercocktail som El Gran Botánico passar utmärkt till. Denna hummercocktail framtagen av Vinsiders bloggare Arne Mattisson. Så lättlagad att du knappt behöver tänka!

El Gran Botánico Cava finns i Systembolagets beställningssortiment, men den har sålt så pass bra att den även finns att hitta i butik, både i Arninge och i NK-Passagen i City!

 

*Skillnaden mellan Champagne och Cava-koll på processen?

Cava produceras enligt den traditionella Champagnemetoden, vilket innebär att vinet först får jäsa en gång på fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska. Den andra jäsningen resulterar i ett naturligt kolsyrat vin. Jästfällningen måste därefter avlägsnas. Processen att avlägsna jästfällningen kallas degorgering. I samband med påfyllningen av den saknade volymen är det vanligt att tillsätta en viss mängd socker upplöst i vin för att ge det mousserande vinet en mjukare smak.

Cava måste ligga på sin jästfällning i minst 9 månader till skillnad från Champagne, som kräver minst 15 månader. Man använder också andra druvor i Champagne. de klassiska Cavadruvorna är: Macabeo, Xarello och Parellada. I Champagne använder man Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

 

El Gran Botánico Cava, Art.nr: 75372 Pris: 89 kr