Chateau Figeac

Chateau-Figeacs historia sträcker sig ända tillbaka till 100-talet efter Kristus och familjen Figeacus som har gett slottet dess namn. Slottet har sedan varit i familjen Manoncourts ägo i över 120 år, och de planerar inte att sälja.

Vi börjar från början, när familjen Figeacus ägde en Gallo-Roman villa som stod där slottet står idag. Historiker hävdar att den stora gården på den tiden var ett nobelt hus, och när slottet sedan byggdes behölls ett antal dörrar och fönster som kan dateras tillbaka till år 1000.

Familjen Cazes, som ägde Figeac på 1500-talet, lät 1586 återuppbygga slottet i klassisk renässansstil efter att det brunnit ner under religionskrigen. Genom Marie de Cazes äktenskap 1654 blev familjen Carles, som var en mycket framstående familj, nya ägare av Figeac. De tog en aktiv roll i att modernisera vingårdsarbetet och deras internationella vision gav dem kunder i Paris och i norra Europa.

När den ekonomiska krisen kom som ett brev på posten efter den handelspolitiska åtgärden Kontinentalsystemet som Napoleon Bonaparte införde, sålde Grevinnan av Carles-Trajet en del av Figeacs mark. Delar av denna mark såldes till familjen Ducasse som använde marken till Chateau Cheval-Blanc. 1838 såldes ytterligare mark och Figeac fick se sju olika ägare komma och gå under en tidsperiod av 50 år.

1892 anlände den nuvarande ägarens förfäder till Figeac och Thierry Manoncourts gammelfarfar strukturerade upp vingården, köpte ekfat och anlitade en jordbruksingenjör för att skapa de bästa förutsättningarna för vinrankorna.

1907 designades Chateau Figeacs vinetikett och den ser nästan likadan ut idag som den gjorde då. Thierry Manoncourt vinifierade sin första årgång 1947, efter att ha examinerats som jordbruksingenjör. Thierry tillbringade mycket tid med att promenera genom vingårdarna och studera hur de sköttes. Sedan behöll han de traditioner och tillvägagångssätt han tyckte var bra, och förkastade andra, allt baserat på vetenskap. 1955 blev Chateau Figeac klassificerat som en First Great Classified Growth. Marie-France Manoncourt, Thierrys fru, var djupt involverad i vingården och tillsammans satte de Chateau Figeac på kartan. Paret välkomnade besökare från hela världen och reste själva mycket för att introducera Chateau Figeac världen över.

Under 1980-talet var Chateau Figeac känt över hela världen och det var dags för dottern Laure och hennes man Eric att ta ett större ansvar då Laures föräldrar började bli äldre. Eric var chef över egendomen fram till 2012 och under den här tiden genomfördes många internationella resor för att marknadsföra Chateau Figeac. Det var även under den här tiden som Frédéric Faye kom till Chateau Figeac. Frédéric var ett bevis på familjens hängivenhet till att fatta beslut grundade på vetenskap, då även han var jordbruksingenjör. Frédéric arbetade sida vid sida med Thierry och blev snabbt oerhört viktig för Chateau Figeac. Thierry gick bort 2010, men hans fru Madame Manoncourt (på bild till höger) är fortfarande involverad i verksamheten tillsammans med sina döttrar och stöds av ett oerhört kunnigt team som ser till att Chateau Figeacs framtid är säkrad.

Chateau Figeac är idag det största slottet i Saint-Émilion med sina 40 hektar med vingårdar, samt ytterligare 14 hektar som hör till slottet. De tre viktigaste druvorna är Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, och flora och fauna är fortfarande oerhört viktigt för familjen Manoncourt.