Château Pichon Baron

Pichon Baron grundades på slutet av 1600-talet under den berömda eran ”Grand Siècle” som syftar till Louis XIV’s tillträde till tronen i Frankrike. 1689 köpte Pierre Desmezures de Rauzan, som var en inflytelserik vinhandlare och förvaltare av prestigefulla Chateau Latour och Chateau Margaux, några plotter nära Latour som han döpte till Enclos Rauzan.

De lotterna var delar av hans dotter Thérèse’s hemgift när hon gifte sig med Baron Jacques Pichon de Longueville år 1694, som blev året då Pichon-Baron grundades.1850 delades slottet upp i två egendomar; Baron Raoul Pichon de Longueville’s del blev Chateau Pichon-Longueville och den andra delen som tillhörde hans tre systrar blev Pichon Comtesse Lalande.

Baron Raoul var väldigt stolt över sin prestigefulla egendom och byggde 1851 det vackra, romantiska slottet som fortfarande står mitt i vingården, 1885 klassades Pichon Baron som Second Cru Classé.

1933 sålde familjen till familjen Bouteiller, som ägde Chateau Pichon Baron i över 50 år. Boutellier lyckades dock aldrig hålla en jämn och hög kvalitet, och vinerna från Chateau Pichon-Lalande som låg på andra sidan gatan producerade ofta bättre viner. 1987 köptes egendomen av AXA Millésimes, som genomförde en omfattande renovering av slottet och dess vinkällare och tog tillbaka slottet till dess forna glansdagar.

Chateau Pichon-Baron ligger i Pauillac, 40 km norr om Bordeaux, på den vänstra stranden. Jordmånen består av grus, större stenar och sand vilket är ett paradis för vinmakare. Sanden binder fukt till de djupa rötterna och stenarna ser till att jorden alltid är väldränerad. Chateau Pichon-Baron består av 73 hektar, vars vinrankor har en snittålder på 35 år. Vingården är som en mosaik planterad med 65 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 3 % Cabernet Franc och 2 % Petit Verdot. Varje plot sköts separat då alla druvor och delar av vingården har olika behov.

Pichon-Baron producerar även ett så kallt andravin, som heter Les Tourelles de Longueville, ett utsökt vin som inte på något vis borde hamna i skuggan av Pichon-Baron.

Kuriosa:

Chateau Pichon Longueville (Baron) och Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande är separata slott som ligger mitt emot varandra, med bara en enkel landsväg som separerar dem. Om ni zoomar ut på kartan till höger ser ni var slotten ligger, samt att Chateau Latour är närmsta granne.

På yngre vinetiketter står det Chateau Pichon Baron högst upp och sedan står det Au Baron de Pichon Longueville längre ner. Om ni kommer över en äldre flaska från 90-talet står det troligtvis Chateau Longueville au Baron de Pichon-Longueville på etiketten, men det är samma Chateau som Chateau Pichon Baron.

Länge kallades slottet för Chateau Pichon Baron i folkmun, men det är först på senare tid som det har blivit godkänt av ägaren att även kalla det Pichon Baron i skrift, och inte Chateau Pichon-Longueville.

Viner från producenten