Chateau Suduiraut
Historien om Château Suduiraut sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1500-talet då Leonard de Suduiraut gifte sig med Nicole d’Allard. Vid den tiden ägde hon den mark som idag tillhör slottet. Senare skulle deras sonson tillsammans med André Le Nôtre skapa ett av de vackraste slotten i Bordeaux. Le Nôtre designade även Ludvig den X1V:s (solkungen) pampiga slott.
Under slutet av 1800- talet och en bit in på 1900-talet producerade Château Suduiraut vin av mycket hög klass, och fick flera utmärkelser. 1855 blev Château Suduiraut klassat i Premier Cru och i mitten av 1900-talet ansågs slottet vara ett av de bästa i Sauternes. Idag tillhör Chateau Suduirat AXA Millésimes som driver slottet. Pierre Pascaud har idag det totala ansvaret, och får hjälp av Christian Seely och Pierre Montégut som även är vinmakare.
Hur får viner från Sauternes sin speciella smak?
Uttrycket ädelröta är något som många har hört, men inte lika många vet vad det faktiskt betyder, och för Sauternes så är det essentiellt. Utan ädelröta – inget sött vin!
Svampen finns på druvskalen naturligt, och om det är för fuktigt och blött väder så utvecklas den till gråröta, och då går inte frukten att använda. Men, om förhållandena är optimala så utvecklas ädelröta i stället vilket är precis vad som behövs för att få fram de söta dropparna av Sauternes. Vad är då optimala förhållanden? Närhet till ett vattendrag som ger morgondimma, samt soliga dagar som torkar upp vindruvorna från lunchtid och framåt ungefär. Sedan fortsätter det på det viset tills dess att druvorna har skördats. Ädelrötan skapar en reaktion inne i druvan som gör att den blir som ett russin nästan, med en oerhört koncentrerad druvjuice. Då inte alla vindruvor på samma vinranka, eller ens på samma klase, drabbas så är skörden otroligt krävande. Det brukar behövas fem omgångar genom vingården under en tidsperiod av ca 2–3 veckor för att druvorna med ädelröta ska kunna plockas vid optimal mognad. Med detta i åtanke är det inte svårt att förstå varför priset ofta är högre på dessa viner. Tänk er att försöka pressa juice ur en välvattnad vindruva jämfört med en halvtorkad, skrumpen druva…