Earl Chateau de Rousse

Earl Chateau de Rousse

Producenten:

I närheten av byn Pau tornar ett vitt slott upp sig längst upp ovanför en mäktig amfiteater bestående av terrasserade rader av vinrakor. Här ligger Château de Rousse ca 330 meter över havet.

De nuvarande ägarna av Chateau de Rousses ägor, som består av 10 hektar mark, är bröderna Olivier och Marc Labat som tog över verksamheten för flera år sedan. Bröderna delar en filosofi att ”naturen sköter om druvan bättre”, än dem själva. Därför växer ogräs vilt mellan raderna av vinrankor och ingenting forslas bort från dessa branta terrasser. Det klipps och beskärs, krossas och försiktigt harvas ner i jorden, allt för att bevara den naturliga lokala floran och de insekter som lever där. Denna hantering, menar bröderna, gör att vinet uttrycker mer terroir och även en ökad mineralisering i vinet.

Historia:

Château de Rousse har en historia med långt minne och första gången detta chateau nämns i historien är från det femtonde århundradet då Baron d´Espalungue, (Baron Bredsvärd), får det som en kunglig gåva av Kung Henri IV. Baron d´Espalungue sålde Château de Rousse senare till Lorden av Jasses.

I början av det nittonde århundradet gjordes det fortfarande vin i deras domaine och de nuvarande ägarnas farfar, nyss återkommen från USA, köpte Château de Rousse år 1898. Sedan dess har fem generationer av samma familj gjort vin på denna plats, med ett mål att skapa regionens bästa Jurancon, vilket många medaljer och utmärkelser genom åren har bevisat.

Skörd:

Producenten odlar total 5 druvor, Petit och Gros Manseng, Petit och Gros Courbu samt Lauzet.

Druvorna, för det här vinet består av 100 % Petit Manseng och sitter länge kvar på vinrankan och har för denna årgång skördas i början av december 2016. Skörden utfördes för hand i flera etapper och pågick totalt i ca 3 veckor.

Därefter följde en lång pneumatiskt pressning vid låg temperatur samt en jäsning i fat kring 18 grader. Därefter lagrades vinet 12 månader i franska fat av fin kvalité, där eken växt i minst 200 år, och sedan 6 månader på ståltank.

Vinmakare är Olivier Labat som här poserar med sin mor och förra ägaren Genevieve.

Viner från producenten