Wente Family Estates

Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet i USA. Idag drivs företaget av fjärde och femte generationens vinmakare Karl D. Wente. Filosofin som man burit med sig från generation till generation är fortfarande ”att odla de bästa druvorna, med den finaste frukten, med minsta möjliga påverkan på naturen”. Denna filosofi påverkar fortfarande alla delar av produktionen; alltifrån energibesparing och återvinning, till avfallsminskning och socialt ansvar.

Lokaliserade precis öster om San Fransisco, i det historiska området Livermore Valley, har Wente Vineyards blivit erkända som ett av de främsta resmålet för vinintresserade. Familjen har alltid stått för traditionella värderingar, och deras stora fokus på kvaliet blev under 2011 belönad av den erkända tidningen Wine Enthusiast då de utnämnde vineriet till American Winery of the Year.

Livermore Valley ligger nära San Francisco Bay och påverkas kraftigt av den kalla luften som strömmar in på natten från Stilla havet, detta gör att dalens varma luft kyls ner. Detta resulterar i ett klimat med varma dagar och kalla nätter, ideala förhållande för att odla vindruvor.

Wente Vineyards är ett av USA:s äldsta familjeägda vinproducerande företag och familjen Wente var först ut med att tillverka ett vin som fick märkas ut som “Chardonnay”. Det var 1936, många år efter det att Ernest Wente började selektera och prova olika europeiska kloner av druvor. Hans arbete visade sig bli oerhört betydelsefullt eftersom så mycket som 80% av Kaliforniens alla chardonnay-vingårdar än idag är planterade med de framgångsrika Wente-klonerna som Ernest valde ut.

Sedan det grundades på 1880-talet har Wente Vineyards drivits av framåtanda och ett starkt intresse för utveckling. Ett förhållningssätt som bidrog till att Wente var det första vinföretaget att certifieras enligt California Sustainable Winegrowing Alliance. Certifieringen kräver att vingårdarna uppfyller en rad stränga kriterier som bland annat går ut på att skydda och bevara markerna, minska vattenförbrukningen samt leda företaget i enlighet med etiska principer.