Sveriges mästerkock Sofia lagar mat till Saint Clair Origin Pinot Noir
28-jun-2021
Funkar fisk och rödvin ihop? Det korta svaret är ja, det gör det! Men, det beror givetvis på hur fisken serveras och vilket rött vin vi pratar om. Pinot Noir är nog den druva som går allra bäst till fisk med sina mjuka tanniner och bäriga smakprofil och det har Sofia Henriksson som vann Sveriges Mästerkock 2020 upptäckt.
Här delar vi med oss av ett recept skapat av Sofia Henriksson till Saint Clair Origin Pinot Noir från Marlborough, Nya Zeeland. Sofia kombinerar stekt torskrygg med en underbar sötpotatispuré med pankokrisp och en syrlig sallad till.
”Sötpotatispuré med brynt dragonsmör, stekt torskrygg med bacon- och pankokrisp och en syrlig selleri och sparrissallad som serveras med en sval Saint Clair Origin Pinot Noir från natursköna Nya Zeeland. Nej men det här kan vara sommarens bästa recept! ☀️?
Ofta tänker man bara vitt vin till fisk men ack så fel! Det här prisade rödvinet passar otroligt fint med sommarens fisk och kycklingrätter. I det här fallet möter det salta och rökiga baconet, sötsyrliga sötpotatisen och stekta fisken vinet på ett otroligt elegant sätt! ?”
Recept för 4 pers
3 stora sötpotatisar
1 msk smetana/creme fraiche
2 tsk vitvinsvinäger eller lite citron
100 g smör
1 msk dragon
500 g torskrygg
1 pkt bacon
1 dl panko
2 selleristjälkar
4 sparris
1 citron
1 msk olivolja
1 msk kapris
1 näve persilja
Salt och svartpeppar
Gör så här
Skala och dela potatisen, koka tills den är mjuk. Bryn smöret, tillsätt dragon och häll på potatisen medan du mixar till en fin puré. Stek bacon med panko till ett krisp. Hacka upp grönsaker råa. Häll på citronsaft och olja, lite salt och peppar och persilja! Stek fisken och lägg upp! Magi!
Dela nyheter: