Vin till kräftor?

 

Nu när vi är mitt i dessa underbara kräfttider är det många som funderar på om man kan dricka vin till kräftor och isåfall vilka viner? 

Historiskt sett har vi i norden alltid druckit öl och brännvin till kräftor, av den enkla anledningen att det var vad vi producerade och kände till. Idag har vinkunskapen och intresset för vin ökat lavinartat och många njuter gärna av vin till kräftorna! Det finns några saker att tänka på som gör mötet mellan kräftorna och vinet ännu bättre och mycket handlar om tillbehören.

Då vi kokar våra kräftor i stora mängder salt och dill får de den karaktäristiska härliga sältan och örtigheten som tillsammans med umamin gör att det kan bli besvärligt att välja vin till. Men sanningen är att det finns en hel drös med viner som passar utmärkt till kräftor, det som kan vara värt att tänka på är att vita viner gärna får ha lite sötma eller vara av druvan Sauvignon Blanc eller Riesling. Mousserande går ofta utmärkt, men då gärna en Cava från Spanien som har mer sötma i frukten än en Champagne. Om du är sugen på rött vin till kräftorna får det gärna vara ett fruktigt, bärigt, lättare vin som inte har så mycket tanninstruktur (det som upplevs som strävhet på tungan). Sträva rödviner blir ofta en riktig smakkrock då umamin i kräftorna förstärker det sträva och beska i rödvinet och det är sällan en trevlig upplevelse!

Vi brukar ofta säga att det är tillbehören till en maträtt som ”styr” vilket eller vilka viner som passar till och det är samma sak med kräftor. Alla vintyper ovan gör sig ännu bättre till kräftorna om det även finns västerbottenpaj, aioli/majonnäs och rostat bröd med smör på som med sina feta smaker bygger en perfekt smakbrygga till vinerna. Prova att äta en kräfta och drick vin direkt efter och prova att ta en tugga av en smörad rostad brödskiva med kräftkött på och drick vin efter så märker du snabbt vad tillbehören bidrar med!

Vinförslagen nedan finns alla i Systembolagets fasta sortiment med undantag av Campos de Luz White och El Gran Botánico Cava som går att beställa till ditt närmaste Systembolag. De är speciellt utvalda för augustis härliga kräftskivor, låt de väl smaka!

Big plate of tasty boiled crawfish closeup, seafoo