Arancino
Giovanna Caruso, fjärde generationens vinmakare, hon är innovativ och skördar inte bara vindruvor utan även framgång i Italien och övriga världen med sina ekologiska viner på inhemska druvor. Här har hon gjort ett orangevin, kallat Arancino, orange på italienska, gjort på druvan Catarratto med en liten skvätt Inzolia. Odlingarna för Giovannas ekologiska viner ligger i ett blåsigt område nära kusten på en höjd mellan 300-400 meter över havet. Detta vindkylda klimat kombinerat med 20 dagar på skalet ger et intressant vitt vin med dofter av kanderad citrus, medelhavsörter, fantastisk struktur och behagligt bittra tanniner som kräver sin mat.
Skörd/Vinifikation:
Druvorna skördas i augusti, 20 dagars skalmaceration, spontanjäsning vid kontrollerad temperatur på 15 grader med egen jäst.
Lagring sker på rostfria ståltankar i 4 månader. Jordmån lerig kalksten med stora stenar så kallade cuti.
Passar till:
Ett vin med oändliga gastronomiska möjligheter. Pröva gärna till de friterade sicilianska risbollarna arancini, friterad fisk och skaldjur, vitt kött, ugnsrostade rätter, grönmögelostar, fågelpastej, charkuterier m.m. Passar bra med fetare rätter då vinet har mycket tanniner.
Fakta:
- Artikelnummer: X5362CM0401
- Producent: Caruso & Minini
- Land: Italien
- Ursprung: Sicilien
- Alkoholhalt: 12,5%
- Restsocker: 1,5 g/l
- Syra: 5,7 g/l
- Årgång: 2024
- Druva: Catarratto
- Förpackning: Glasflaska med naturkork
- Volym: 750 ml ml