Caruso & Minini

Historien om Caruso & Minini tar sin början i slutet av 1800-talet då Antonio Caruso köper mark för att odla druvor och sälja dem till de närliggande fabrikerna som tillverkar Marsalaviner. 1904 stod hans Baglio, vingård klar. Sonen Nino tog över men hade en vision om att producera egna kvalitetsviner och 2004 tog hans son Stefano hjälp av Francesco Minini, vinmakare från norra Italien och duktig på marknadsföring, och realiserade sin fars dröm. Idag driver Stefano familjeföretaget tillsammans med sina döttrar Giovanna och Rosanna. De exporterar sina viner över hela världen och blir ideligen prisbelönta för sin fina kvalitet.

Vinodlingarna, Giummarella och Cuttaia, ligger i Marsala, på Siciliens västligaste kust, och täcker en yta på mer än 120 hektar på en höjd från 200 upp till 450 meter över havet,är hållbarhetscertifierade Equalitas, och den del av ytan, tillägnat Giovanna Carusos BIO projekt, är ekologiskt certifierat. Området, som ligger 20 kilometer från havet, kyls av hårda vindar, men är ändå tillräckligt långt inåt land för att skyddas från eventuella skador. Marken består av alluvial jord, rik på vatten och organiska ämnen. I jorden finns stora stenar, kallade cuti på lokal dialekt, som ger en distinkt mineralitet till druvorna och drar åt sig värme från solen som de överför till vinstockarna vilket ger en tidig mognad av druvorna och en hög fin syra.
Caruso & Minini odlar inhemska druvor som Grillo, Catarratto, Grecanico, Inzolia, Zibibbo, Nero d’Avola, Frappato och Perricone, men också internationella vinstockar som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah och Merlot.