Bodegas Valdemar

Vinproducenten Bodegas Valdemar i den spanska regionen Rioja är ett familjeföretag med anor från 1800-talet.

Alla ska kunna hitta sin favorit, förklarar vinmakaren och ägaren Ana Martinez Bujanda, som är den femte generationen av ägare och vinmakare på Bodegas Valdemar i Rioja. Idag drivs Bodegas Valdemar av syskonen Ana och Jesús Martinez Bujanda som även har kompletterat de klassiska vinerna med nya projekt.

Familjen Martinez Bujanda har sin bas i den lilla orten Oyòn som ligger strax utanför Logrono, ”huvudstad” i La Rioja. Här har de producerat vin sedan 1889 och företaget har på många sätt varit med och lett utvecklingen i Rioja. Bodegas Valdemar var exempelvis bland de första i Europa att temperaturkontrollera jäsningsprocessen samt den första Riojaproducenten att producera ett fatlagrat vitt vin. Idag uppgår den totala vingårdsarealen till cirka 300 hektar.

I klassisk rioja är det framför allt druvan Tempranillo som gäller men i nya serien Inspiracion gör man helt andra viner som exempelvis ett endruveviner på de blå druvorna Maturana och Graciano, druvor som tidigare använts mest som blanddruvor. Bodegas Conde Valdemars viner är i det närmaste referens till hur ett klassiskt vin från Rioja ska smaka. Prova en Conde de Valdemar Gran Reserva och upptäck ett ”skolboksexemplar” av kryddigt, komplext och smakrikt riojavin.

Bodegas Valdemar har tre bodegor i Rioja; Bodegas Conde Valdemar, Bodegas Inspiración och Finca del Marquesado. Dessutom äger man Fincas Valdemar som ligger i regionen Ribera del Duero, sydväst om Rioja.