Torskrullader fyllda med rökt laxmousse

Den rökta laxmoussen bidrar med en underbar smakrikedom som passar perfekt till duchessepotatisen! Receptet är beräknat till fyra personer.

Torskrullader

Sätt ugnen på 175°C.
Skär laxfilén i bitar och mixa dem med lite salt i matberedare. Tillsätt ägget och mixa ytterligare ca 30 sekunder till en fast färsliknande konsistens.
Tillsätt grädden, lite i taget, och mixa stötvis tills grädden helt blandat sig med färsen
Fördela färsen på mitten av varje filé. Vik över ändarna och forma till rullar. Lägg dem i en smörad ugnssäker form.
Tillsätt vin/vatten och täck formen med ett smörat bakplåtspapper och krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Använd gärna stektermometer; innertemperaturen ska bli ca 50°C.
Låt vila ett par minuter före servering, garnera med dill och Forellrom.

Vitvinssås

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken på låg värme i lite olja och slå på vinet när löken mjuknat. Låt vinet reducera ner till hälften. Häll i fiskbuljongen och fortsätt reducera. Tillsätt grädden och låt allt koka ihop på låg värme så att såsen inte skär sig. Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Mixa med stavmixer och tillsätt smör. Smaka av med salt och citron.

Duchessepotatis

Förbered allt innan du börjar med fisken och såsen. Sätt ugnen på 250 grader när fisken är klar.
Skala och koka potatisen. Mosa ihop potatis, smör, mjölk, äggulor, salt och peppar. Moset ska vara så slätt som möjligt!
Spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg.
Avsluta med att gratinera potatisen i 5-10 minuter, i övre delen av ugnen, tills moset fått en gyllene färg.
Gör detta på slutet medan fisken vilar.

 

Ingredienser

Torskrullader

300-350 g Torsk (alt. annan vit fisk såsom Gös eller Rödspätta) - Avlånga, tunna filéer 250 g Varmrökt laxfilè (utan skinn och ben) 1 ägg 1 1/3 dl vispgrädde 2 dl Vitt vin eller Vatten Salt och Peppar

Vitvinssås

1 schalottenlök 1 dl vitt vin 2 msk koncentrerad fiskfond 0,5 dl vatten 1 dl vispgrädde 1 msk maizena 1 msk smör 1/2 citron salt

Duchessepotatis

1 kg potatis 50 g smör 1 dl mjölk 2 äggulor 1 tsk salt 0,5 tsk vitpeppar 1 ägg

Sugen på något annat än recept för Torskrullader fyllda med rökt laxmousse?

Jessica Frejs Laxcarpaccio

Jessica Frejs Toast med ärtor, krasse och ricotta

Jessica Frejs tryffelpasta

Kantarell och kräfttoast

Salsicciapasta

Jordgubbsmojito