Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle i Små Partier - Sigva

Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle i Små Partier

06-apr-2020

Fredag 3 april är en väldigt speciell dag då vi har äran att få lansera Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Ni kanske undrar varför det är så speciellt? Jo det är nämligen så att Dawn Ibbottson är familjen Ibbottsons (ägarna till Saint Clair Family Estate) matriark och vinet är producerat till hennes ära. Dawn fick uppleva sin 105:e (!) födelsedag i December förra året innan hon somnade in i början av 2020. Dawn njöt av ett glas mousserande vin varje dag ända till slutet och familjen lovade att fortsätta producera det här fantastiska vinet i hennes ära, så att hennes arv kan leva vidare.

Nu har vi turen att för första gången få lansera Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle i Sverige och vinet lanseras i 218 butiker idag. Det finns 3 378 flaskor tillgängliga och det är större delen av produktionen för denna årgång som är 2015.

Klicka här för att se en underbar video filmad hemma hos Dawn på Nya Zeeland där hennes son Neal (som äger Saint Clair tillsammans med sin fru Judy) berättar om idén bakom vinet.

Vinet har en gyllengul vacker färg med livliga små bubblor. Fyllig och smakrik med smak av mandel, rostad brioche, honungsmelon, gröna äpplen, vit choklad och kanderade apelsinskal.
Perfekt som aperitif eller till en gräddbaserad kycklinggryta. Passar även fint till tartlette med löjrom och Gruyereost eller till charkuterier.

Frukten handskördades och pressads försiktigt, chardonnay jästes i ståltank och pinot noir i små franska ekfat. Efter ca 10 månader blandades vinet och det fick sedan vila på sin jästfällning i 36 månader, 46 månader efter skörden.

Artikelnummer: 95519

Pris: 199 k

Dela nyheter:

Lyxig lansering i Små partier 13 april

Tisdag 13 april lanseras två mycket speciella viner i Små Partier; Chateau Gruaud Larose 2018 från Saint-Julien, Bordeaux och Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle från Marlborough, Nya Zeeland.

Franska Abbotts & Delaunay i nysatsning med ekologisk Pinot Noir

Den 19 februari 2021 är det äntligen dags för lanseringen av Abbotts & Delaunays ekologiska satsning Métayage Pinot Noir i Systembolagets beställningssortiment. En lansering producenten och Sigva jobbat med under en längre tid och som vi nu är oerhört stolta att få presentera.

Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves 2018

Den 3 november lanseras Edouard Delauney Beaune 1er Les Grèves 2018 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett elegant och generöst vin i exklusiv upplaga från en producent med en rörande historia.

Raig de Raim Garnaxta Blanca åter på Systembolagets hyllor

Den 25 augusti 2020 lanseras återigen Raig de Raim Garnaxta Blanca i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett vin i ungdomlig stil som väl visar vad området har att erbjuda.

Lyxboxen Delta Chardonnay är här!

Lagom till sommaren lanserar vi en fantastiskt god nyhet på Systembolaget, River Delta Chardonnay från Marlborough, Nya Zeeland.

Livesänd vinprovning med Laura från Saint Clair

Onsdag 29 april går vår första livesända vinprovning av stapeln, missa inte den! Laura från Saint Clair kommer att ger oss en inblick i skörden 2020 på Nya Zeeland och prova två viner tillsammans med oss.