Kräftfond på kräftskal

Att koka en fond på kräftskalen är det bästa sättet att verkligen ta tillvara på hela kräftan. Det är förvånansvärt enkelt och väldigt gott! Klicka på länkarna nedan för ytterligare tips på vad man kan servera på kräftskivan, samt recept på en gräddig soppa att koka på kräftfonden.

Se recept på:

Klassisk Västerbottenpaj; ett måste som tillbehör på kräftskivan.

Kräftor med Saffrans-crème och en het Mangosalsa– Ett spännande recept som vi har fått av våra vänner Saint Clair Family Estate och som är framtaget av chefskocken på deras egna restaurang Saint Clair Vineyard Kitchen.  

Mustig kräftsoppa gjord på egen fond.

Ingredienser

Spara och skölj noggrant kräftskalen från ca 1 kg kräftor (ger ca 1 liter fond)

Dillfrö, ca 1 msk Gul lök, 1 st stor Vitlök, 2 st klyftor Fänkål, medelstor ca 100 g Fänkålsfrö, ca 1/2 msk Morot, 1 st stor Krondill, en stor knippe Lagerblad, 2 st Tomatpuré, 2 msk Rotselleri, ca 50 g Vitt vin, torrt ca 5 dl (går även bra med en ljus lager, för lite annan touch) Matolja (ex Rapsolja), 1 msk Smör, 1 msk Vitpeppar Svartpeppar Salt Vatten, ca 1,5-2 liter