Saint Clair Family Estate - Sigva

Saint Clair Family Estate

 

Saint Clair grundades 1978 av Neal och Judy Ibbotson och var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim.

Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna såldes ursprungligen till lokala vinföretag men 1994 bestämde sig Neal och Judy för att höja kvaliteten och detta ledde till etableringen av Saint Clair Family Estate. 1994 var första gången som alla viner vann medaljer, inklusive guld och vinerna är sedan dess populära världen över.

Nästan hela familjen är engagerade i familjeföretaget, sonen Tony är ansvarig för all design och formgav de första etiketterna redan 1994, när han fortfarande var en student! Tony designar fortfarande allt för Saint Clair och etiketterna har utvecklats med honom genom åren. De svarta etiketterna till pinot noir och sauvignon blanc har precis fått en ansiktslyftning och vinerna heter numera Origin, för att bättre kommunicera att de står för vad Marlborough som region kan erbjuda.

Neal och Judys döttrar; Sarina och Julie jobbar båda med sälj och marknadsföring, utöver att ta hand om Saint Clairs berömda Vineyard Kitchen förstås som är ett måste om en är i krokarna! Ni kanske har provat Dawn på någon av våra vinmiddagar med Saint Clair? Det är ett mousserande vin döpt efter Neals mamma som fyller 105 i år! Dawn dricker ett glas mousserande vin om dagen och det tål ju att funderas på om det kan vara receptet för ett långt liv?

Saint Clair äger vingårdar i Marlborough och Hawke’s Bay och varje år köper de lite mer mark, för att äga så mycket som möjligt själva. Resterande vingårdsareal har de långtidskontrakt för och de sköts precis som om de vore deras egna. Saint Clair är inte ekologiskt certifierade men de använder minimalt med gödningsmedel etc. då de tror på en hållbar jord och vinmakning. Neal har ju arbetat med vingårdar i Marlborough ända sedan 1978 så han vet att det är viktigt att ta hand om jorden där vinrankorna växer för att få bra viner i slutändan!