8. Identifiera doften! - Sigva

8. Identifiera doften!

29-mar-2021

Äntligen dags för ytterligare ett inlägg på Sigvas Vinskola. Denna gång handlar det om dofter i vinet och varifrån de kommer.

Det går att dela in vinets dofter i tre kategorier. Dessa kategorier baseras på varifrån doften i vinet kommer. Jag kommer att presentera dessa kort nedan.

Primära dofter
de karaktärer som kommer direkt från frukten, det vill säga druvsorten, kallas för primära dofter.
Det kan vara doft av frukt, t.ex. äpple, persika, plommon
Det kan vara doft är bär, t.ex. jordgubbe och blåbär
Det kan vara doft av blommighet, t.ex. fläder och rosor

Sekundära dofter
de sekundära dofterna är de som kommer från framställningen att vinet, t.ex. karaktärer som uppkommit av jäsningsprocess eller lagring på ekfat.
Det kan t.ex. vara dofter såsom banan, smör, kola och bröd.

Tertiära dofter
de tertiära dofterna är karaktärer som tillkommer under vinets lagring och mognad.
Typiska tertiära dofter är t.ex. torkad frukt, läder, tobak, kaffe och mörk choklad.

Övriga dofter som kan vara bra att lära sig identifiera;
Det vanligaste felet på ett vin är korkdefekt. Korkdefekt orsakas av ett ämne som kallas för TCA. Det är en defekt som inte syns på vinet men som lätt kan identifieras på doften.
Defekten ger ofta karaktärer som lukt av källare, blöt wellpapp och mögel.

En annan defekt som också kan identifieras via doft är oxidation. Oxidation orsakas av att vinet haft för mycket kontakt med syre under tillverkningen.
Vanlig karaktär vid oxidation är gammalt äppelskrutt. Då fler viner har karaktär av äpple/moget äpple är denna defekt svårare att dofta sig till. Om du anar att vinet kan vara defekt men är osäker kan du smaka på vinet, saknar det fruktighet, tappar snabbt smak och blir platt, då vet du att det handlar om oxidation!

 

Hoppas att ni har haft en trevlig lässtund tillsammans med Sigvas Vinskola. 

Ser fram emot att skriva nästa!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.