8. Identifiera doften!

29-mar-2021

Äntligen dags för ytterligare ett inlägg på Sigvas Vinskola. Denna gång handlar det om dofter i vinet och varifrån de kommer.

Det går att dela in vinets dofter i tre kategorier. Dessa kategorier baseras på varifrån doften i vinet kommer. Jag kommer att presentera dessa kort nedan.

Primära dofter
de karaktärer som kommer direkt från frukten, det vill säga druvsorten, kallas för primära dofter.
Det kan vara doft av frukt, t.ex. äpple, persika, plommon
Det kan vara doft är bär, t.ex. jordgubbe och blåbär
Det kan vara doft av blommighet, t.ex. fläder och rosor

Sekundära dofter
de sekundära dofterna är de som kommer från framställningen att vinet, t.ex. karaktärer som uppkommit av jäsningsprocess eller lagring på ekfat.
Det kan t.ex. vara dofter såsom banan, smör, kola och bröd.

Tertiära dofter
de tertiära dofterna är karaktärer som tillkommer under vinets lagring och mognad.
Typiska tertiära dofter är t.ex. torkad frukt, läder, tobak, kaffe och mörk choklad.

Övriga dofter som kan vara bra att lära sig identifiera;
Det vanligaste felet på ett vin är korkdefekt. Korkdefekt orsakas av ett ämne som kallas för TCA. Det är en defekt som inte syns på vinet men som lätt kan identifieras på doften.
Defekten ger ofta karaktärer som lukt av källare, blöt wellpapp och mögel.

En annan defekt som också kan identifieras via doft är oxidation. Oxidation orsakas av att vinet haft för mycket kontakt med syre under tillverkningen.
Vanlig karaktär vid oxidation är gammalt äppelskrutt. Då fler viner har karaktär av äpple/moget äpple är denna defekt svårare att dofta sig till. Om du anar att vinet kan vara defekt men är osäker kan du smaka på vinet, saknar det fruktighet, tappar snabbt smak och blir platt, då vet du att det handlar om oxidation!

 

Hoppas att ni har haft en trevlig lässtund tillsammans med Sigvas Vinskola. 

Ser fram emot att skriva nästa!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?