Vinregion Januari: Castilla-La Mancha - Sigva

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

01-jan-2022

Hej och Gott Nytt År!
Årets första vinregion här på Sigva är Europas största vindistrikt – Castilla-La Mancha!

Höll ögonen öppna på vår Instagram och Facebook där vi under januari kommer publicera mycket smått och gott om regionen, våra favoritviner och tips för både mat och dryck.
Denna månad blir det ingen live-provning på Facebook, istället planerar vi för flera roliga ”riktiga” vinprovningar både i Stockholm och på andra platser i Sverige. Är du intresserad av att vara med? Se till att skriva upp dig i vår vinklubb så kommer inbjudningarna där!

Låt oss prata om Castilla-La Mancha!

I denna region produceras hälften av allt spanskt vin, och faktiskt 8% av allt vin i världen! Trots det är det faktiskt inte detta regionen är mest känd för, härifrån kommer nämligen två riktiga världskändisar.
För det första är det här man gör den goda osten Manchego och för det andra, kanske ännu större, är det här Miguel Cervantes sattes i fängelse år 1602. Under sin tid i fängelset skrev han början på boken som år 2002 av 100 av världens främsta författare utsågs till ”världens bästa roman”: ”Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha”.
Många av oss känner igen landskapet från spanska filmer och tv-serier, med milsvida, soldränkta slätter, små jordbruk och framförallt – väderkvarnar.

Namnet ”La Mancha” kommer från arabiskans ”al-mansha” som betyder ”torrt land” och det är en passande beskrivning. Årsnederbörden är inte mer än 350 mm vilket nätt och jämnt räcker till vinodling.  Regionen är en platt högplatå som ligger cirka 600 meter över havet. Klimatet är ett extremt inlandsklimat vilket ger iskalla vintrar och stekheta somrar. Regioner som ligger nära hav får sitt klimat reglerat av dessa och håller en mildare temperatur året om, men nu är vi på den södra delen av spaniens inlands väldiga högslätt. Lokalbefolkningen säger att man lider av ”9 månaders vinter följt av 3 månaders helvete”, vi pratar då om temperaturer från -22 till +45 grader. Men det extrema klimatet för något positivt med sig – parasiter och insekter har svårt att överleva vilket gör att det är förhållandevis enkelt att odla ekologiskt.

För bara några år sedan var Castilla-La Mancha mest känt för kvantitet snarare än kvalitet och då framförallt för sina stora odlingar av den vita druvan airén. Idag blir moderna röda viner allt vanligare, framförallt på druvan cencibel (en av alla synonymer till tempranillo) men också av garnacha, graciano och de franska druvorna syrah, merlot och cabernet sauvignon.
Idag är regionen en av Spaniens mest dynamiska och det poppar hela tiden upp små nya kvalitetsproducenter.

Ifrån Castilla-La Mancha kommer två av Sigvas mest omtyckta viner under märket El Gran Botánico:

Originalet – El Gran Botánico kommer i en box som både 2019 och 2021 vann guldmedalj för bästa röda box under 200:- i Vinordic Wine Challenge av svenska journalister. Vinet är ekologiskt och består av omsorgsfullt behandlade druvor av tempranillo och syrah. Producenten bakom vinet är familjeföretaget Bodegas Gardel som jobbar toppmodernt och producerat ekologiska viner med hjälp av naturliga bekämpningsmedel i La Mancha under många års tid.

Nykomlingen – El Gran Botánico Alijares kommer i en miljövänlig magnumförpackning, alltså en 1,5 liters premium box. Producenten bakom vinet heter Finca los Alijares och har sina vingårdar vid den lilla byn Camarena, mitt emellan Madrid och den historiska staden Toledo. Här överses druvorna av vinmakaren José Luiz Pérez Agudo som inte lämnar något åt slumpen. Druvorna till El Gran Botánico Alijares kommer från de bästa vingårdarna och selektering av druvorna sker i vingården. Vinet består av ekologiskt odlad garnacha och graciano som får skalmacerera i 20 dagar efter skörd.

 

Höll ögonen öppna på vår Instagram och Facebook där vi under januari kommer publicera mycket smått och gott om regionen, våra favoritviner och tips för både mat och dryck.

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?

Vinregion November: Bourgogne

Från och med november-21 kommer vi varje månad lägga lite extra fokus på en specifik vinregion, och vilken kan vara bättre att starta med än Bourgogne? November är en spännande månad i Bourgogne. Samtidigt som vinmakningen är i full gång släpps redan den tredje torsdagen i månaden de första flaskorna av Beaujolais Nouveau på marknaden.

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?