Vinregion December: Douro

29-nov-2021

Hej!

Håll ögonen öppna på vår Facebook och Instagram där vi under månaden kommer berätta mer om Douro och dela med oss av våra bästa tips, favoritviner och recept.
Den 16/12 klockan 19:00 håller vi en vinprovning live på Facebook som alla som vill är varmt välkomna att vara med på!
Vinet vi provar är en 10 Year Old Tawny Port från en av de absolut bästa portvinsproducenterna: Quinta do Noval, perfekt i decembermyset. Vinet beställer du enkelt via Systembolaget och eventet hittar du på vår Facebooksida!

Låt oss prata Douro!

När floden Duero strömmar över gränsen från Spanien till Portugal byter den namn till Douro och ger sitt namn till Portugals mest kända vindistrikt.
Douro-dalen ligger i norra Portugal och sträcker sig från byn Barquieros, som ligger endast 7 mil från Atlanten, ändå in till gränsen mot Spanien i öst. Trots att regionen ligger så nära Atlanten har den genomgående ett inlandsklimat vilket innebär mycket varma, torra somrar och kalla vintrar. Stora bergsmassiv skyddar regionen från nederbörd, regionens östra delar får bara en tredjedel så mycket regn som faller vid kusten. Douro är uppdelat i tre officiella distrikt från väst till öst:

Baixa Corgo är den kallaste och våtaste delen och anses vara det minst högklassiga området av de tre gällande vinodling

Cima Corgo, det mittersta området är också det största och anses vara den främsta delen av Douro.

Douro Superior ligger närmast Spanien och är torrast och varmast. Denna del är fortfarande relativt outnyttjad, man planterar många nya vingårdar här idag.

På grund av de branta sluttningarna ner mot floden Douro är många av vingårdarna terrasserade och i princip alla skördas för hand då de är omöjliga att komma åt med maskiner.
Mer än 80 olika druvsorter odlas i distriktet, ofta kan det finnas uppåt 20-30 olika druvsorter i samma vingård och det är långtifrån alltid som odlarna själva vet vilka druvor som göms i planteringarna. Många av vinerna som produceras här är därför så kallade field-blends.
Touriga Nacional anses av de flesta vara den främsta röda druvan, den ger tanninrika, djupa viner. Tinta Barroca och Touriga Franca är två andra populära druvor liksom Tinta Roriz som i Spanien kallas Tempranillo.

Av vinerna som produceras här i området står ungefär hälften för framförallt kraftfulla och mustiga rödviner, men även lättare vita viner och en liten del rosé. Den andra hälften står för den unika vintyp som satt Portugal på kartan för alla vinälskare – portvinet! Medan de röda och vita vinerna går under appelationen Douro DOC går portvinerna från samma region under Porto DOC.

Portvinets historia tar sin början 1678 när England förklarade krig mot Frankrike. När import av franska viner förbjöds var man tvungna att hitta ett alternativ, valet föll på spritförstärkta rödviner från Douro. Portvinet blev en så viktig handelsprodukt för Portugal att man 1756 definierade en kunglig stadga som definierade produktionsområdet för portvin och i och med detta föddes den första avgränsade vinregionen i Europa. På den tiden flottades vintunnorna ner längs floden till hamnstaden Vila Nova de Gaia (mitt emot Porto) där Douro-floden mynnar ut i Atlanten. Det var endast här portvinerna fick lagras och buteljeras, idag går det lika bra på vingårdarna.

Förr var det vanliga att man spritade upp vanliga, utjästa viner som alltså var helt torra. På 1800-talet slog de söta portvinerna igenom och de är ju så vi känner dem idag.

Vinerna jäses upp till cirka 6% alkohol innan man tillsätter druvsprit vilket dödar jästen och avstannar jäsningen. På det sättet får man ett naturligt sött vin med en alkoholhalt runt 20%. Av detta vin kan man sedan göra en mängd olika typer av portvin. De vanligaste typerna är:

Ruby, som lagrats en kortare tid (runt 2 år) och sedan filtrerats och buteljerats. Ruby Ports är fruktiga och söta och vinner oftast inte på att lagras.

Vintage, som endast tillverkas goda år och är den förnämsta och dyraste stilen. Vinet lagras en kortare tid på fat (runt 2 år) och tappas sedan på flaska där det bör få ligga ett bra tag, helst minst tio år, innan det öppnas. Vintage Ports är ofta tunga och fylliga med en varm kryddighet. Vinerna måste dekanteras och ibland filtreras då de har en kraftig fällning.

Late Bottled Vintage (LBV), är årgångsportvin som fatlagras längre än Vintage Port (4-6 år) och buteljeras drickfärdiga. Dessa portviner kan vara intressanta och utvecklade men når aldrig de höjder som Vintage Port kan få.

Tawny, som betyder läderfärgat på engelska, är ofta en blandning av Ruby Port och vitt portvin. Exklusivare varianter är gjorda på endast rött vin som lagrats så länge (5+ år) i oxidativa fat att de bleknat och naturligt fått sin guldbruna färg. Tawny port är inte lika sött som Ruby eller Vintage utan har ofta en nötaktig smak och passar fint till ost.

Aged Tawny är Tawny Port som lagrats mer än 6 år på fat och görs ofta på en blandning av goda årgångar. Flaskorna är ofta märkta med lagringstid – 10, 20 30, eller tom 40 åriga viner. Dessa är mjuka och eleganta och smakar ofta kaffe och choklad.

 

Sigva har glädjen att representera den ikoniska producenten Quinta do Noval som står bakom några av de absolut bästa portvinerna som finns.

Nu i början av december 2021 släpps 288 flaskor av deras fantastiska Vintage Port 2019 och även 8 flaskor av deras legendariska Quinta do Noval Nacional på Systembolaget.

Håll ögonen öppna på vår Facebook och Instagram där vi under månaden kommer berätta mer om Douro och dela med oss av våra bästa tips, favoritviner och recept.
Den 16/12 klockan 19:00 håller vi en vinprovning live på Facebook som alla som vill är varmt välkomna att vara med på!
Vinet vi provar är Quinta do Noval 10 Year Old Tawny Port, perfekt i decembermyset. Vinet beställer du enkelt via Systembolaget och eventet hittar du på vår Facebooksida!

 

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?