Vinregion maj: Champagne

02-maj-2022

Maj månad och CHAMPAGNE som månadens vinregion, hurra! Champagne är en exklusiv och spännande vinregion i norra Frankrike som präglas av hängivenhet och tradition. Låt oss berätta mer!

Vinregionen Champagne

Ett vanligt missförstånd är att Champagne är ett samlingsnamn för mousserande viner. Men så är det inte! Champagne är en vinregion, och bubblet får endast heta champagne om det kommer från Champagne och är producerat enligt den lokala traditionella metoden. Alla druvor i Champagne skördas dessutom för hand!

Champagne ligger i norra Frankrike, och är faktiskt landets nordligaste vinregion. Champagnes fem huvudområden är Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blanc, Côte de Sézanne och Côte des Bar. Dessa består av både grand cru– och premier cru-lägen, som syftar till olika vingårdsbetecknade områden. Klimatet i Champagne är kallt och regnigt vilket innebär att det egentligen borde vara omöjligt att odla druvor där, och är även en anledning till att kvaliteten på skördarna varierar så häftigt från år till år. Men regionen består också av låga kullar på gammal krita som skapar ett gynnsamt klimat för vinrankorna. Detta gör nämligen jorden kalkrik, samtidigt som kritan reflekterar solen och behåller både vatten och värme.

Det mousserande vinet Champagne

Det som gör vinregionen Champagne så exklusiv är att det är det enda området som får producera det mousserande vinet champagne, och även om produktion av stilla viner förekommer så är det bubblorna som dominerar. Champagne karaktäriseras ofta av hög syra, friskhet, brödighet, mineralitet och många små bubblor. De vanligaste druvorna i champagne är den gröna druvan Chardonnay och de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Druvorna blandas ofta, men om champagnen endast innehåller Chardonnay kallas den Blanc de Blanc och om den endast innehåller röda druvor kallas den Blanc de Noir.

Den traditionella metoden för tillverkning av champagne kallas Champagnemetoden och innebär att vinet jäser en andra gång på flaska med tillsatt jäst och socker. Bubblorna bildas under jäsningen när jästen äter sockret. Champagne måste lagras i minst 15 månader, varav minst 12 på sin jästfällning.

Den vanligaste beteckningen för champagne är Non Vintage, vilket betyder att druvor från olika årgångar och vingårdslägen blandas. Men champagne kan även vara årgångsbetecknad och kallas då Vintage. Detta sker dock endast när skörden håller speciellt hög kvalitet, vilket gör flaskorna särskilt exklusiva. De årgångsbetecknade champagnerna måste dessutom lagras på sin jästfällning i minst tre år. Vidare tål de flesta champagner flera års lagring under rätt förhållanden.

Vad betyder alla dessa ”brut”?

Extra Brut: extra torr (0-6 gram socker per liter)
Brut: torr (0-12 gram socker per liter)
Extra Dry: torr-halvtorr (12-17 gram socker per liter)
Sec: halvtorr (17-32 gram socker per liter)
Demisec: halvsöt (32-50 gram socker per liter)
Doux: söt (mer än 50 gram socker per liter)

Champagne Castelnau

Ett fantastiskt champagnehus som vi på Sigva har den stora äran att representera är Champagne Castelnau! Champagnehuset grundades 1916 och har idag 900 ha uppdelat på 149 olika crus (byar), varav många är Grand Cru eller Premier Cru klassificerade. Elisabeth Sarcelet är källarmästare och tillsammans med sitt team smakar hon av varenda juice för att se till att endast det bästa blir till Champagne Castelnau. Och vilka champagner det blir! Campagne Castelnaus specialitet är dessutom att de lagrar vinet ovanligt länge på sin egen jästfällning, vilket ger fylliga och komplexa champagner.

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Hanna

 

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på hanna@sigva.se. Tack!

 

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?