Vinstil Februari: Pét-Nat

01-feb-2022

Hej!
I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat!

Pét-Nat är (antagligen delvis på grund av naturvins-trenden) en just nu omåttligt populär vinstil. Den kommer av en uråldrig vinmakningsmetod (därav även kallad méthod ancestrale) som fått ett uppsving bara under de senaste åren.
Häng med oss på Instagram och Facebook där vi under februari kommer dela med oss av både det ena och andra gällande Pét-Nat!
Den 1:a december förra året släppte vi en ny Pét-Nat vid namn Luigi i beställningssortimentet och redan nu fredag 11:e februari har vi glädjen att släppa ännu en, den här gången i Systembolagets exklusiva sortiment, detta vin heter Dili. Vi kommer prova båda dessa viner i en live-provning på Facebook onsdag den 23:e februari klockan 19:00, hoppas ni vill vara med och prova med oss!

Så låt oss prata Pét-Nat!

Pét-Nat står för den franska termen ”pétillant naturel” som betyder ”naturligt pärlande”. Det är alltså ett mousserande vin där bubblorna tillkommit helt naturligt. Metoden tros vara ursprungsmetoden för hur man från hur man började göra mousserande vin, antagligen skedde upptäckten genom ett misstag. Normalt jäser man ju vin på fat och buteljerar det när det är helt färdigjäst. I méthod ancestrale buteljeras vinet utan filtrering när ungefär halva jäsningsprocessen passerat. När jäsningen avslutas i den igenkorkade flaskan har koldioxiden som ju är en biprodukt av jäsningsprocessen ingenstans att ta vägen och vinet blir mousserande.
Eftersom endast halva jäsningen sker på flaskan blir koncentrationen av koldioxid inte lika hög som i många av de andra mousserande viner vi är vana att dricka och vinet kan ses som semi-mousserande eller pärlande. Bubbelmängden ligger någonstans mellan en Moscato d’Asti och en Prosecco.

Detta är som sagt ingen ny vinstil utan ett klassiskt ”vin de soif” som man säger i Frankrike – alltså en törstsläckare. Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Vinmakare experimenterar med olika, ofta lokala och mindre kända, druvor och det är vanligt med färgglada, påhittiga etiketter. Vanligtvis är vinerna tillslutna med en kronkapsyl vilket bidrar till den opretentiösa känslan.
Från att ha varit ett kalas-bubbel bland småskaliga vinproducenter är stilen idag ett måste på varje vinbars lista och både etablerade cava- och proseccoproducenter har börjat skapa sina egna varianter. Även cider-värden har hakap på trenden och idag finns det flera olika typer av frukt-pét-nat’er tillgängliga.

Vinstilen kom till i Frankrike med produceras nu överallt. Spanien och Italien var snabba att hänga på och pét-nat är även mycket populärt i till exempel Grekland, Österrike och Georgien. Då vinet kan göras på i princip vilka druvor som helst är det svårt att slå fast en viss smak-stil, men generellt är de lätta, lättdruckna, juiciga och gjorda för att drickas unga. De är oftast knastertorra och fruktiga med mjuka bubblor och generellt lägre alkoholhalt än tex Champagne.
De flesta pét-nat’er är ofiltrerade och många producenter menar att flaskan ska vändas upp och ned innan servering. Detta för att jästfällningen ska blandas i vinet och ge en grumlig dryck med mjuk munkänsla och kraftfullare smak.

Vi på Sigva har två härliga Pét-Nat i vår portfölj och båda råkar komma från norra Italien!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dili kommer från producenten Maeli som har sina vingårdar på Monte Pirio mitt i en nationalpark i hjärtat av Veneto. Jordarna här är vulkaniska och ger enligt vinmakerskan Elisa det ultimata utrycket för den gula Moscato-druvan. Druvorna avstjälkas och får kallmacerera i tre dagar innan de pressas. De får sedan spontanjäsa med naturlig jäst i ståltankar på vineriet. Vinet har intensiva florala aromer av jasmin och gula ängsblommor och mogna frukter, päron och persika. Man känner av en tydlig mineralitet och vinet avslutas med en lätt smak av bittermandel. 10 200 flaskor släpps i Systembolagets exklusiva sortiment den 11:e februari 2022.

 

Luigi kommer från producenten Demarie som drivit sin familjeägda egendom i Roero i södra Piemonte i tre generationer. För att kunna garantera högsta kvalitet använder de sig uteslutande av sina egna druvor i produktionen av sina många klassiska Piemonte-viner. Luigi är gjort på den vita druvan Arneis som får jäsa med naturlig jäst. Den doftar av apelsinblom och mandarinskal och har även lite lätt brödiga toner. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment sedan första december 2021.

 

Häng med oss den här månaden när vi tillsammans lär oss mer om Pét-Nat, och missa inte live-provningen som vi sänder på Facebook den 23:e Februari! Eventet hittar ni på vår Facebook-sida.

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner och vinstilar, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?