Vinregion april: Rioja

01-apr-2022

Nu har april gjort entré och vi känner vittring av vår och sommar.  Vi vill därför fördjupa oss i sommarfavoriten Spaniens mest kända vindistrikt – Rioja!

Rioja ligger i norra Spanien och är mest känt för sina kryddiga röda viner, men erbjuder även spännande vita viner och rosé. Den klassiska stilen av röd Rioja lagras på amerikanska ekfat och har fokus på kryddiga toner och vanilj. Den mer moderna stilen av Rioja lagras på franska ekfat och har fokus på kraftfull frukt. Vindistriktet Rioja består av tre mindre regioner: Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Oriental. Det som är så spännande med dessa tre mindre regioner är att de har olika klimat, trots att de gränsar till varandra. Medan Rioja Alavesa och Rioja Alta har svalare klimat då de befinner sig på högre höjd, har Rioja Oriental ett torrare och varmare klimat. Detta innebär att druvorna ger vinerna olika karaktär och smak, och för att uppnå det perfekta vinet blandas ofta druvor från de olika mindre regionerna.

Druvor
De röda druvorna i Rioja är framför allt Tempranillo, men även Garnacha, Graciano och Mazuelo (Carignan). De vita druvorna är främst Viura (Macabeo) och Malvasia. Nyare vita druvor i Rioja är Verdejo, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Klassificeringar
En nyare klassificering i Rioja är joven som fungerar som en garanti för årgång och ursprung, men inte kräver en längre lagring eller ekfatslagring. En Crianza måste däremot ha en lagringstid på två år, varav 12 månader på ekfat för röda viner och 6 månader på ekfat för vita viner. Reserva innebär att röda viner lagrats i tre år varav minst ett år på ekfat, medan vita viner och rosé lagrats i två år varav minst sex månader på ekfat. En Gran Reserva är den högsta klassificeringen gällande lagring i Spanien och görs oftast av producentens bästa druvor. Klassificeringen garanterar att vinet har lagrats i fem år varav två år på ekfat och två år på flaska, medan resterande månader kan lagras antingen på ekfat, ståltank eller flaska.

Producenter och viner
Vi på Sigva arbetar med två fantastiska producenter i Rioja, nämligen Bodegas Valdemar och Bagordi!

Bodegas Valdemar är familjeföretaget som huserat i Rioja sedan slutet av 1800-talet. Bodegas Valdemar stoltserar med att vara en ledstjärna och ett skolboksexempel på hur riktigt bra Rioja av den klassiska stilen ska vara. I vår portfölj finns både vita, röda och roséviner från Bodegas Valdemar. Vår favorit just nu är Conde Valdemar Gran Reserva med årgång 2012. Vinet är runt och kryddigt med mogna och utvecklade toner av torkad frukt, plommon och vanilj. Det passar perfekt till lagrade ostar eller eleganta rätter av nötkött. Druvsammansättningen är 85% Tempranillo, 10% Graciano och 5% Maturana. Här kan du läsa mer om våra viner från Bodegas Valdemar!

Bagordi drivs av familjen Carcar sedan 1723. Vinproduktionen är ekologisk och druvorna plockas för hand. Vinet med samma namn som producenten, Bagordi, är från 2019 och har en druvsammansättning av 90% Tempranillo och 10% Graciano. Till skillnad från de flesta högkvalitativa vinerna från Rioja har Bagordi endast legat på ståltank, vilket medför att frukten står i centrum. Vinet är fruktigt med inslag av mörka körsbär, skogshallon, färska örter, viol och lakrits. Det passar perfekt som sällskapsvin, men även till kötträtter eller ost- och charkbrickan. Vinet är dessutom veganskt! Här kan du läsa mer om Bagordi.

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Hanna

 

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall hanna@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?