Vinregion Mars: Marlborough

01-mar-2022

Hej!

Mars är här vilket innebär att vintern äntligen är över! I alla fall här, i månadens vinregion är det höst och skördesäsong för druvor. Vi har nämligen tagit oss till andra sidan jorden och kommer denna månad fokusera på Nya Zeeland och Marlborough!
Den 23:e mars är det dags för månadens live-provning på Facebook och vi kommer då prova två fantastiska viner från familjeföretaget Saint Clair som håller till i Marlborough, längst norrut på Nya Zeelands södra ö, det får ni inte missa. Nya Zeeland är ju mest känt för viner på druvan Sauvignon Blanc, men vi kommer faktiskt prova en Chardonnay och en Pinot Noir, det får ni inte missa!

Så låt oss prata mer om Nya Zeeland!

Nya Zeeland är ett speciellt vinland på många sätt. Dels är det ett av världens yngsta vinländer, vinstockar planterades här för första gången år 1819, men det dröjde 150 år innan landet faktiskt på riktigt började producera kvalitetsvin. På 60-talet fanns de mindre än 400 hektar vingårdar i hela landet och först 1973 började man planterade i Marlborough – landets numera största och mest välkända distrikt.
Nya Zeeland har också världens östligaste vindistrikt, Gisbourne, och dessutom några av världens sydligaste vingårdar i Central Otago.
Även om Nya Zeeland har fått stor uppmärksamhet de senaste decennierna är det fortfarande ett litet vinland och står för ungefär 1% av världens totala produktion.

Nya Zeelands genomslag som vinland kom på 80-talet när Sauvignon Blanc viner från landet och framförallt regionen Marlborough för första gången nådde ut på världsmarknaden. Det visade sig att druvan trivs ovanligt bra just här, forskning har visat att Sauvignon Blanc från Nya Zeeland innehåller tre gånger så mycket methoxypyrazin (ämnet som ger S.B. sina speciella aromer) som Sauvignon Blanc odlat exempelvis i Australien. Därför är vinerna här sprängfyllda med aromatiska inslag av krusbär, passionsfrukt och sparris.

Idag odlas det mer Sauvignon Blanc på Nya Zeeland än någon annanstans i världen. Druvan står för cirka 60 procent av landets produktion som till störst del består av vita viner. Druvan som kniper andraplatsen är dock en blå – Pinot Noir, och Nya Zeeländska Pinot Noirer, speciellt från det sydliga distriktet Central Otago, har på senare år väckt stort internationellt intresse.

En sak som är lätt att glömma när man tänker på Nya Zeeland och andra vinländer från södra hemisfären är att saker är lite tvärtom. Dels är årstiderna spegelvända, nu i mars är det alltså skördesäsong i Nya Zeeland. Dessutom är vi ju vana att det är kallare ju längre norrut man är, men i Nya Zeeland är de sydligaste delarna närmast Antarktis och alltså de svalaste i landet, de varmaste distrikten hittar vi längst norrut i landet.

De tre mest kända vindistrikten i Nya Zeeland är:

Hawke’s Bay som ligger på nord-östra delen av nordön och är ett av de varmaste distrikten i landet.
En av huvudanledningarna till att gröna druvor och Pinot Noir är så populärt att odla i Nya Zeeland är naturligtvis att klimatet inte riktigt är tillräckligt varmt för att odla mer tjockskaliga blå druvor. Hawkes Bay är dock ett undantag och här odlas, förutom Chardonnay och Pinot Noir, framförallt Bordeauxdruvor och även Syrah.

Central Otago som är landets och ett av världens sydligaste vindistrikt (det enda landet som konkurrerar här är Argentina med sina vingårdar i Patagonien). Central Otago är det enda vindistriktet i Nya Zeeland med kontinentalt klimat, alla övriga är starkt påverkade av sin närhet till Stilla Havet. Här görs Pinot Noir i världsklass som, till skillnad från de flesta andra viner i landet, har mycket att vinna på att lagras.

Marlborough som är landets största och överlägset mest välkända distrikt. Det är Sauvignon Blanc från Marlborough som satt Nya Zeeland på vinkartan. På senare år har dock andra druvsorter fått ett stort uppsving, Chardonnay, Riesling och Pinot Gris görs alla av mycket hög kvalitet i Marlborough och Pinot Noir härifrån har fått ett så gott rykte att Marlborough håller på att bli ett av världens största områden för druvan.

 

Sigva har glädjen att representera en av Nya Zeelands absolut främsta vinproducenter: Saint Clair Family Estate.

Neal och Judy Ibbotson började odla druvor I Marlborough år 1978 och med tanke på att de första Sauvignon Blanc-stockarna planterades i distriktet år 1973 kan man verkligen säga att de var pionjärer. På mitten av 90-talet började de göra sina egna viner som snabbt vann fina utmärkelser och blev berömda världen över, resten är historia. Hela familjen Ibbotson är idag engagerade i familjeföretaget, döttrarna Sarina och Julie har idag hand om den dagliga driften medan sonen Tony sköter designen på avstånd från Australien. Pappa Neal & mamma Judy är fortfarande i allra högsta grad delaktiga i strategi och utveckling trots att de nådde pensionsålder för rätt så många år sedan. Med det starka engagemang familjen har i sitt företag är det svårt att tänka sig att någon av dem någonsin kommer att pensionera sig helt och hållet. Arbetet är snarare en livsstil fylld av mycket glädje och njutning!

På månadens live-provning 23/3 kommer vi ha med två viner från Saint Clair Family Estate, deras Vicar’s Choice Barrel Chardonnay och deras Origin Pinot Noir. Båda viner har vunnit fina priser och omdömen och är tillgängliga på Systembolaget, det vill ni inte missa! Ni hittar eventet på Sigvas Facebooksida.

 

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?