Abbotts & Delaunay

 

Familjen Delaunays andra vingård Abbotts & Delaunay är ett litet vineri som har specialiserat sig på kvalitetsvin från Languedoc-Roussillon. Laurent såg tidigt den enorma potential som Languedoc hade och tillsammans med den unga och begåvade australienskan och vinmakaren Nerida Abbott slog de sig samman.

I sitt sökande efter perfektion, inspiration och grundlighet, som blev nyckelorden som beskrev den anda som de passionerade familjerna delade, ville man vidmakthålla denna filosofi och bestämde de sig för att namnge sitt projekt efter dem båda: Abbotts & Delaunay. Detta var 1996 och vingården låg i Marseillette, nära Carcassonne i sydvästra Frankrike.

Familjen Abbott valde efter några år att sälja sin del och familjen Laurent tog över hela vingården. Namnet Abbott valde man att behålla då familjen haft stort inflytande på utvecklingen av området. Området har ett dramatiskt landskap och klimat och ofta bildas olika molnformationer när de starka vindarna drar förbi. Några av prestigevinerna bär därför namn på moln som Alto Stratus eller en vind som ofta sveper igenom som heter Zephyr, vilken fick ge namnet till familjens flaggskepp Limouxen Zephyr.

Laurent, som har sin bakgrund i den nordligare regionen Bourgogne, hade länge en dröm om att finna ett klimat inom Languedoc som var tillräckligt svalt för att tillåta odling av Pinot Noir och Chardonnay av hög kvalitet. Sagt och gjort, efter mycket letande visade det sig att den lilla pärlan Domaine de la Métairie d’Alon i den lilla byn Magrie hade just de egenskaper han letade efter. Ett vinhus som kommit att bli ett komplement till de viner som redan fanns under Abbotts & Delaunays paraply.