4. Vinstockens år - Sigva

4. Vinstockens år

09-dec-2018

Hej,
varmt välkomna tillbaka, roligt att just du väljer att läsa vidare på Sigvas vinskola. I förra inlägget fick ni veta hur ett vin hamnar i det fasta sortimentet på Systembolaget. Hoppas att det gett dig mer klarhet i hur samspelet mellan vinimportör och Systembolaget i det här syftet går till.

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år och vilka stadier den går igenom. Vet du vad vinranka är? Jag har nämligen en personlig mycket rolig upplevelse av förvirring kring just vinrankan. När jag studerade skrev jag en hemtenta om vinrankan och en person väldigt nära mig skulle läsa min tenta för att berätta för mig vad jag kunde göra bättre. Dock visade det sig att den här fantastiska personen trodde att vinranka var hur man rankade vin, det är det ju alltså inte. Vinrankan är den som vindruvorna växer på.

Under de första två till tre åren är största fokuset för vinrankan att utveckla sitt rotsystem och bygga en stark stam som ska kunna bära fler än få druvklasar. Efter detta ser det ut som följer för den fantastiska vinstocken;

Steg 1

Knopparna på rankan utvecklas. På vinterhalvåret beskärs vinrankan och när temperaturen når ca 10 grader börjar rankans kvarstående knoppar att utvecklas. I Europa kan detta ske så tidigt som i mars och på södra halvklotet sker det runt september månad.

Steg 2

Bladen visar sig. Inom 10 dagar efter att knopparna utvecklats och brustit växer bladen fram.

Steg 3

Blomningen tar fart. Efter bladknoppssprickningen tar det ungefär 6-13 veckor innan blomningen börjar. Det ser ungefär ut som miniatyrer av de druvor som sedan ska bildas här. Dessa är som små kapslar, slutna blad, som sedan ska falla av och exponera ståndarna, detta så att de kan pollineras och bilda frukt.

Steg 4

Effekter av blomningen. Storleken på skörden beror på hur pollinationen har gått. Hur det går beror mycket på väder. Dåligt väder kan bland annat leda till så kallad coulure, detta gör att stjälkarna vissnar och bären faller av. Det kan också göra att det blir millerandage, vilket innebär olika stora bär på varje klase.

Steg 5

Veraison. De knoppar som överlevt och klarat sig från frost och regn, utvecklas till till små hårda gröna druvor. Detta sker ungefär i juni/december beroende på odlingsplats. Dessa druvor sväller sedan under sommaren och under sensommaren (augusti/februari) sker så kallad veraison, det är då druvorna blir röda eller gula. Nu börjar mognadsprocessen och socker bildas i druvan.

Steg 6

Full mognad. Steget efter ovan 5 är alltså att druvan når sin fulla mognad och det är dags för skörd.

Äldre vinstockar ger överlag mer smakrik frukt och således även mer koncentrerade viner. Detta beror bland annat på att vinstocken under åren hunnit utveckla ett mer komplext rotsystem som då kan reglera upptaget av vatten och näringsämnen på bästa sätt. Viner från stockar som är äldre brukar generellt ha ett högre pris och det brukar även nämnas på etiketten om vinet gjorts på druvor som kommer från äldre vinstockar. På franska viner brukar detta skrivas ut som Vieilles Vignes, som just betyder gamla vinstockar.

Vill du prova ett vin från gamla vinstockar finns Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes i Systembolagets fasta

 sortiment.

Les Fleurs Sauvages domineras av Carignan som mestadels kommer från 100 år gamla vinstockar som ger otroligt mycket intensitet och smakrikedom. Frukten kommer från utspridda vingårdar i Languedoc som alla bidrar med sin speciella 

karaktär till vinet. 100 % av vinet har vilat under 4 månader i neutrala franska ekfat.

Passar perfekt till vilt, ankbröst och kryddstark mat.

Läs mer om vinet här!

 

Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!

/Zandra Tiemann

 

Dela:

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.