4. Vinstockens år

09-Dec-2018

Hej,
varmt välkomna tillbaka, roligt att just du väljer att läsa vidare på Sigvas vinskola. I förra inlägget fick ni veta hur ett vin hamnar i det fasta sortimentet på Systembolaget. Hoppas att det gett dig mer klarhet i hur samspelet mellan vinimportör och Systembolaget i det här syftet går till.

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år och vilka stadier den går igenom. Vet du vad vinranka är? Jag har nämligen en personlig mycket rolig upplevelse av förvirring kring just vinrankan. När jag studerade skrev jag en hemtenta om vinrankan och en person väldigt nära mig skulle läsa min tenta för att berätta för mig vad jag kunde göra bättre. Dock visade det sig att den här fantastiska personen trodde att vinranka var hur man rankade vin, det är det ju alltså inte. Vinrankan är den som vindruvorna växer på.

Under de första två till tre åren är största fokuset för vinrankan att utveckla sitt rotsystem och bygga en stark stam som ska kunna bära fler än få druvklasar. Efter detta ser det ut som följer för den fantastiska vinstocken;

Steg 1

Knopparna på rankan utvecklas. På vinterhalvåret beskärs vinrankan och när temperaturen når ca 10 grader börjar rankans kvarstående knoppar att utvecklas. I Europa kan detta ske så tidigt som i mars och på södra halvklotet sker det runt september månad.

Steg 2

Bladen visar sig. Inom 10 dagar efter att knopparna utvecklats och brustit växer bladen fram.

Steg 3

Blomningen tar fart. Efter bladknoppssprickningen tar det ungefär 6-13 veckor innan blomningen börjar. Det ser ungefär ut som miniatyrer av de druvor som sedan ska bildas här. Dessa är som små kapslar, slutna blad, som sedan ska falla av och exponera ståndarna, detta så att de kan pollineras och bilda frukt.

Steg 4

Effekter av blomningen. Storleken på skörden beror på hur pollinationen har gått. Hur det går beror mycket på väder. Dåligt väder kan bland annat leda till så kallad coulure, detta gör att stjälkarna vissnar och bären faller av. Det kan också göra att det blir millerandage, vilket innebär olika stora bär på varje klase.

Steg 5

Veraison. De knoppar som överlevt och klarat sig från frost och regn, utvecklas till till små hårda gröna druvor. Detta sker ungefär i juni/december beroende på odlingsplats. Dessa druvor sväller sedan under sommaren och under sensommaren (augusti/februari) sker så kallad veraison, det är då druvorna blir röda eller gula. Nu börjar mognadsprocessen och socker bildas i druvan.

Steg 6

Full mognad. Steget efter ovan 5 är alltså att druvan når sin fulla mognad och det är dags för skörd.

Äldre vinstockar ger överlag mer smakrik frukt och således även mer koncentrerade viner. Detta beror bland annat på att vinstocken under åren hunnit utveckla ett mer komplext rotsystem som då kan reglera upptaget av vatten och näringsämnen på bästa sätt. Viner från stockar som är äldre brukar generellt ha ett högre pris och det brukar även nämnas på etiketten om vinet gjorts på druvor som kommer från äldre vinstockar. På franska viner brukar detta skrivas ut som Vieilles Vignes, som just betyder gamla vinstockar.

Vill du prova ett vin från gamla vinstockar finns Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes i Systembolagets fasta

 sortiment.

Les Fleurs Sauvages domineras av Carignan som mestadels kommer från 100 år gamla vinstockar som ger otroligt mycket intensitet och smakrikedom. Frukten kommer från utspridda vingårdar i Languedoc som alla bidrar med sin speciella 

karaktär till vinet. 100 % av vinet har vilat under 4 månader i neutrala franska ekfat.

Passar perfekt till vilt, ankbröst och kryddstark mat.

Läs mer om vinet här!

 

Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!

/Zandra Tiemann

 

Dela:

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.

2. Konsten att kombinera mat och dryck del 1

Är det värt att lägga tid på att matcha mat och dryck? Svar: JA! Hittar du en bra kombination mellan dessa två kan det uppstå sensation i smakupplevelsen. Det som jag tycker är så fantastiskt med mat och dryck i kombination är att när du finner den rätta balansen så lyfts både maten och drycken till en ny nivå, det bildas en harmoni och kan skapa magi.

1. Välkomna till Sigvas vinskola!

I det här forumet är tanken att vi går igenom allt och lite till. Vad är det som gör vin speciellt? Vart görs vin? Hur går tillverkningsprocessen till? Vilken är råvaran till vin? Hur kan vi tänka när vi ska kombinera mat och dryck? Frågorna är oändliga och tanken är nu att vi byter ner dessa frågor och lär oss bit för bit, inte i någon inbördes ordning utan lite som vi själva känner för.