4. Vinstockens år
09-dec-2018
Hej,
varmt välkomna tillbaka, roligt att just du väljer att läsa vidare på Sigvas vinskola. I förra inlägget fick ni veta hur ett vin hamnar i det fasta sortimentet på Systembolaget. Hoppas att det gett dig mer klarhet i hur samspelet mellan vinimportör och Systembolaget i det här syftet går till.
Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år och vilka stadier den går igenom. Vet du vad vinranka är? Jag har nämligen en personlig mycket rolig upplevelse av förvirring kring just vinrankan. När jag studerade skrev jag en hemtenta om vinrankan och en person väldigt nära mig skulle läsa min tenta för att berätta för mig vad jag kunde göra bättre. Dock visade det sig att den här fantastiska personen trodde att vinranka var hur man rankade vin, det är det ju alltså inte. Vinrankan är den som vindruvorna växer på.
Under de första två till tre åren är största fokuset för vinrankan att utveckla sitt rotsystem och bygga en stark stam som ska kunna bära fler än få druvklasar. Efter detta ser det ut som följer för den fantastiska vinstocken;
Steg 1
Knopparna på rankan utvecklas. På vinterhalvåret beskärs vinrankan och när temperaturen når ca 10 grader börjar rankans kvarstående knoppar att utvecklas. I Europa kan detta ske så tidigt som i mars och på södra halvklotet sker det runt september månad.
Steg 2
Bladen visar sig. Inom 10 dagar efter att knopparna utvecklats och brustit växer bladen fram.
Steg 3
Blomningen tar fart. Efter bladknoppssprickningen tar det ungefär 6-13 veckor innan blomningen börjar. Det ser ungefär ut som miniatyrer av de druvor som sedan ska bildas här. Dessa är som små kapslar, slutna blad, som sedan ska falla av och exponera ståndarna, detta så att de kan pollineras och bilda frukt.
Steg 4
Effekter av blomningen. Storleken på skörden beror på hur pollinationen har gått. Hur det går beror mycket på väder. Dåligt väder kan bland annat leda till så kallad coulure, detta gör att stjälkarna vissnar och bären faller av. Det kan också göra att det blir millerandage, vilket innebär olika stora bär på varje klase.
Steg 5
Veraison. De knoppar som överlevt och klarat sig från frost och regn, utvecklas till till små hårda gröna druvor. Detta sker ungefär i juni/december beroende på odlingsplats. Dessa druvor sväller sedan under sommaren och under sensommaren (augusti/februari) sker så kallad veraison, det är då druvorna blir röda eller gula. Nu börjar mognadsprocessen och socker bildas i druvan.
Steg 6
Full mognad. Steget efter ovan 5 är alltså att druvan når sin fulla mognad och det är dags för skörd.
Äldre vinstockar ger överlag mer smakrik frukt och således även mer koncentrerade viner. Detta beror bland annat på att vinstocken under åren hunnit utveckla ett mer komplext rotsystem som då kan reglera upptaget av vatten och näringsämnen på bästa sätt. Viner från stockar som är äldre brukar generellt ha ett högre pris och det brukar även nämnas på etiketten om vinet gjorts på druvor som kommer från äldre vinstockar. På franska viner brukar detta skrivas ut som Vieilles Vignes, som just betyder gamla vinstockar.
Vill du prova ett vin från gamla vinstockar finns Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes i Systembolagets fasta
sortiment.
Les Fleurs Sauvages domineras av Carignan som mestadels kommer från 100 år gamla vinstockar som ger otroligt mycket intensitet och smakrikedom. Frukten kommer från utspridda vingårdar i Languedoc som alla bidrar med sin speciella
karaktär till vinet. 100 % av vinet har vilat under 4 månader i neutrala franska ekfat.
Passar perfekt till vilt, ankbröst och kryddstark mat.
Läs mer om vinet här!
Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!
/Zandra Tiemann
Dela:
Vinregion maj: Champagne
I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!
Vinregion april: Rioja
I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.
Vinregion Mars: Marlborough
I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!
Vinstil Februari: Pét-Nat
I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!
Vinregion Januari: Castilla-La Mancha
Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!
Vinregion December: Douro
Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?