5. Mousserande vin

30-maj-2019

Bättre sent än aldrig. Det var länge sen ni hörde från Sigvas vinskola men äntligen är vi tillbaka med ett nytt grymt inlägg!

I det här inlägget tar vi oss igenom de vanligaste mousserande vinerna. Prosecco som tillverkas i Italien, Cava som är Spaniens motsvarighet till Champagne och franskt mousserat vin, bland annat Champagne. Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin som sedan får mousse, eller bubblor, genom olika tekniker.

Faktum är att de olika mousserande vinerna skiljer sig väldigt mycket när det kommer till smak, vilket beror på olika omständigheter. Exempel på faktorer som påverkar karaktären på slutprodukten är vilka druvor som används, vilket klimat och vilken jordmån det är där druvorna växer och sist med absolut inte minst tillverkningsmetoden. Vi går kort igenom skillnaderna mellan de olika vinerna nedan;

Druvor

Prosecco
Tillverkas enbart av druvan Glera. Tidigare hette druvan Prosecco, men år 2009 byttes namnet till Glera. Namnet ändrades delvis för att druvan inte skulle blandas ihop med vinet och även för att namnet ”Prosecco” inte skulle stå på vinflaskor från andra länder.

Cava
Cava tillverkas huvudsakligen av de inhemska druvorna macabeo, parellada och Xarel-lo. Det är även tillåtet att använda internationella druvor så som pinot noir och chardonnay.

Champagne
Främst tillverkas Champagne av tre druvor, pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Övriga druvor som också är tillåtna att använda är arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.

Övriga franska mousserade viner
I övriga Frankrike görs Cremant, det görs vanligtvis på de druvor som odlas i området där vinet produceras.

Klimat/jordmån

Prosecco
Generellt råder ett kontinentalklimat, med varma somrar och kalla vintrar, temperaturer och nederbörd varierar. Jordmånen är växlande med alluviala avlagringar av lera, sand och grus och kalkstensrika jordar.

Cava
I Pendedes där mestadels av cavan tillverkas har ett medelhavsklimat där det är varmt och måttligt med regn, dock torrare ju längre in i landet man kommer. Jordmånen i området är mestadels sand.

Champagne
Champagne ligger i norra Frankrike och har ett svalt klimat som gör att druvorna knappt mognar. Detta gör att vinet får en väldigt hög syra. Jordmånen i området är väldigt kritrik och bidrar där till ett karaktäristiskt bubbel med sin mineralkaraktär.

Övriga franska mousserade viner
Görs i andra områden än just champagne och har därför annat klimat. Andra områden som gör Cremant är till exempel Alsace och Bourgogne

Tillverkningsmetod

Prosecco
Av dessa tre vintyper tillverkas prosecco inte som de andra. Vinet görs genom en metod som bland annat kallas för charmantmetoden. Detta innebär att den andra jäsningen sker i ståltank eller trycktank och inte på flaska. Vinet lagras i 18-24 månader i ståltank innan det hälls över till flaska. Resultatet av den här metoden ger ett ungdomligt, lätt mousserat vin med mycket fruktkaraktär och helt utan brödighet vilket både cava och Champagne har.

Cava
Cava tillverkas enligt den traditionella metoden med andra jäsning på flaska. Minimikravet för lagring tillsammans med jästfällning är 9 månader för cava, vilket är kortare tid än för Champagne.

Champagne
Även Champagne tillverkas enligt den traditionella metoden, i området Champagne kallas metoden istället för Champagnemetoden. Precis som för cava sker andra jäsningen tillsammans med jästfällningen i flaska. Minimitiden i Champagne är 15 månader. För årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månader lagring.

Övriga franska mousserade viner
För att kallas Cremant måste vinet göras enligt den traditionella metoden.

Sigvas viner

Prosecco

Villa Sandi Il Fredco Prosecco Brut

Fruktig och blommig smak med inslag av moget, gult äpple och persika. Smaken är torr och fräsch med en fruktig och aromatisk finish. Små eleganta bubblor och en ljust halmgul färg.

Cava

El Gran Botánico Cava

Frisk och smakrik Cava med en klassisk doft av päron, gröna äpplen och grillat bröd. Smaken är torr med inslag av citronskal, mogna gröna äpplen och gråpäron. Moussen är fyllig och frisk och ger cavan en fräsch avslutning.

Champagne

Champagne de Castelnau Brut Reserve

En traditionell champagne som ger ett elegant intryck. Den fina, nästan kryddiga doften har inslag av örter, såsom timjan samt en nötig ton. Torr och mycket frisk smak, med mogen karaktär av kex, mandel och hasselnötter tillsammans med harmonisk stenfrukt såsom persika och mogen aprikos.

 

__________________________________________________________________________________________________________

Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!

/Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?