Quinta do Noval

 

Quinta do Noval är ett historiskt namn med ikonisk status i vinvärlden, men det är framför allt en vingård. I hjärtat av Dourodalen har fantastiska viner gjorts på denna plats sedan början av 1700-talet.

De är givetvis mest kända för sina portviner, såsom Quinta do Noval Vintage Port som är gjord av ett strikt urval av de bästa vinerna från deras 145 hektar stora vingård, eller Quinta do Noval Nacional, som görs i ytterst små kvantiteter och där vi i Sverige får vara lyckliga om vi lyckas lägga beslag på tre flaskor, de år vinet lanseras, vill säga. Deras Tawny Ports och Colheitas är även dom älskade världen över, och erbjuder enormt hög kvalitet. 

De subtila skillnaderna i lutning, klimat och jordmån hos de olika delarna i vingården ger vinerna från Noval en komplexitet och ett djup som är unikt för Quinta do Noval, oavsett om det gäller portviner eller ”vanliga” vita och röda viner.

Quinta do Novals historia präglas av en visionärs handling; António José da Silva, som skeppade port från Porto. Han förvärvade Quinta do Noval 1894 efter dess förstörelse av phylloxera och planterade nya, friska vinrankor.

António Josés svärson var drivande inom tekniska förbättringar i Douro, och såg till att bredda de gamla terasserna för att kunna använda marken mer effektivt samt ge  vinrankorna en bättre exponering för solen.

Det var årgång 1931 som verkligen satte Quinta Do Noval på kartan, när de deklarerade Vintage Port 1931 samt Nacional 1931. Då 1927 deklarerats av de flesta husen så fanns det en enorm kvantitet av Portviner från detta år, och Quinta Do Noval var ett av de fåtal hus som deklarerade 1931. Många lät bli på grund av det rådande ekonomiska läget efter den globala depressionen och det här kom att bli ett riktigt lyckodrag.

Sedan 1993 ingår Quinta do Noval i den internationella vinodlingsgruppen AXA Millésimes och sedan dess har cirka hundra hektar av domänen planterats om och de har anpassat beskärningsmetoder för att passa varje del av vingården.