Edouard Delaunay

Historien om Edouard Delaunay är en väldigt vacker sådan, då den handlar om ett vinhus som grundades redan 1893, men som av olika anledningar fick lämna familjen Delaunays ägo 100 år senare för att sedan köpas tillbaka av Laurent Delaunay 2017.

Men vi börjar från början: familjen Delaunay går att spåra tillbaka till 1771 då Edme Delaunay finns listad i dokument från den här tiden som vinhandlare. Edouard Delaunay senior och hans bror Luis var vinhandlare i Nantes och Angers i slutet av 1800-talet. Där hade de en leverantör som var baserad i Nuits-Saint-Geroges, och som ville sälja till Edouard, då han saknade egna arvingar.

1893 grundades Edouard Delaunay och vin började produceras under varumärket, men det var inte förrän 1920 som Edouards son, Jean Delaunay, på riktigt började sprida ordet om Edouard Delaunay från Bourgogne. Jean reste världen över och vinerna fanns så småningom på prestigefulla restauranger i Europa, Nord- och Sydamerika och Afrika.

1932 flyttade de till Dijon med källare i Nuits-Saint-Georges och Gevrey-Chambertin där prestigefulla domäner såsom Domaine de la Romanée Conti och Liger-Belair familjen lät Edouard Delaunay distribuera deras viner.

1960 var det dags för en ny generation, Jean-Marie och Bernard, att driva familjeegendomen vidare och under 1970- och 80-talet mötte de stor framgång på den svenska marknaden bland många andra.

1989 introducerades Laurent Delaunay, femte generationens Delaunay, till familjeföretaget och han hade lyckan att få jobba tillsammans med sin pappa fram till 1993 när familjen var tvungna att sälja egendomen av privata skäl.

Laurent hade vid den här tidpunkten lärt sig mycket om Bourgognes viner och vingårdar och var fast besluten att, trots att det älskade familjeföretaget var sålt, lyckas inom vinbranschen. Han flyttade till Languedoc och började göra vin där tillsammans med Nerida Abbott, under varumärket Abbotts & Delaunay. Efter några år sålde Nerida sin del till Laurent och han är även idag ensam ägare av Abbotts & Delaunay, samt en liten domän i Limoux som heter Domaine de la Metairie d’Alon, där han gör ”burgundiska” viner i Limoux.

2017 kom äntligen den dag Laurent väntat på, och förberett sig på ända sen 1993 när familjeföretaget såldes, han fick möjlighet att köpa tillbaka Edouard Delaunay och har sedan dess satsat allt på att föra tillbaka egendomen till glansdagarna.

Tack vare Laurents kontakter i Bourgogne har han möjlighet att köpa frukt från de bästa odlarna och vingårdarna, och Cristophe Briotet är vinmakare och Cellar Master, under Laurents vakande öga.