Vinregion November: Bourgogne - Sigva

Vinregion November: Bourgogne

28-okt-2021

Hej!

Från och med november-21 kommer vi varje månad lägga lite extra fokus på en specifik vinregion, och vilken kan vara bättre att starta med än Bourgogne?

Håll ögonen öppna på vår Facebook och Instagram där vi under månaden kommer berätta mer om Bourgogne och dela med oss av våra bästa tips, favoritviner och recept.
Vi avslutar med en vinprovning live på Facebook som alla som vill är varmt välkomna att vara med på! Vinerna vi provar går att beställa via Systembolaget, så det går utmärkt att vara med hemma från soffan. Månadens provning kommer ske 19:00 tisdag den 23/11. Kika in på eventet HÄR.

 

Så låt oss prata om denna magiska plats!

Bourgogne är en av världens mest omtalade vinregioner och har under de senaste decennierna varit den kanske populäraste regionen bland både vinkännare och glada entusiaster. Förklaringen ligger i att de två druvor som bildar kungaparet i regionen, Pinot Noir och Chardonnay, båda är fantastiska på att spegla sin växtplats. De absorberar karaktärer från jorden och visar upp dessa i all sin prakt i aromerna som förnims i det färdiga vinet.

Att jordarna i Bourgogne är perfekta för att odla dessa druvor känner nog många till, men att karaktären i jordarna kan skilja sig så mycket mellan två vingårdar som ligger ett stenkast ifrån varandra att vinerna doftar och smakar komplett olika är en överraskning för många. Detta har lett till att man genom århundraden nosat sig fram till de bästa plättarna, och marken här är dyrare per kvadratmeter än på Östermalm i Stockholm.

November är en spännande månad i Bourgogne. Samtidigt som vinmakningen är i full gång släpps redan den tredje torsdagen i månaden de första flaskorna av Beaujolais Nouveau på marknaden. Beaujolais Nouveau är ett ytterst fruktdrivet vin gjort på druvan Gamay från den södra delen av Bourgogne – Beaujolais. Vinet jäser bara några veckor under kolsyretryck för att spjälka sönder tanninerna och därmed skapa ett lättdrucket, juiceigt vin som är mycket uppskattat världen över.

2021 har varit ett utmanande år i Bourgogne med stökigt väder. Skörden startade i mitten av september och för ovanlighetens skull var många Pinot Noir druvor mer mogna och redo att plockas tidigare än Chardonnay druvorna. Detta berodde framförallt på frosten i april som försenade växtcykeln för Chardonnay i år. Jäsningen tog snabbt fart för både vita och röda viner som använder sig av naturlig jäst, i år fick vi alltså en högkvalitativ och aktiv jäststam. I oktober var det många producenter som gjorde sin första genomprovning av årets skörd och resultaten ser positiva ut.
Frosten i april gjorde det svårt för många vinregioner i Frankrike och man räknar med att producera nästan 30% mindre vin än vanligt. I Bourgogne är man van vid frost i april, men årets juli var den kallaste på 50 år! I augusti kom solen fram och växtsäsongen fick ett mycket bra slut.

 

Sigva har glädjen att representera tre fantastiska producenter från Bourgogne vars viner finns tillgängliga på Systembolaget:

 

Edouard Delaunay

Den vackra historien om vinhuset Edouard Delaunay är värd att läsa i detalj, klicka på bilden ovan för läsa om familjens historia. Edouard Delaunay producerar en bredd av viner från instegsviner av hög kvalitet till riktiga toppviner, både röda och vita.

 

 

Maison Louis Max

Maison Louis Max är ett familjeföretag i fjärde generationen som odlar och vinifierar druvor från några av de bästa lägena i Bourgogne. Chefs-vinmakaren Joelle jobbar efter samma filosofi som sina förfäder och jobbar förutom med Pinot Noir och Chardonnay också med Gamay.

 

 

Domaine Thierry Mothe

Även Domaine Thierry Mothe är ett familjeföretag i fjärde generationen. Thierry Mothe är också namnet på gårdens vinmakare som strävar efter att göra gårdens vita viner i en strikt, torr stil med en tydlig igenkännande Chablis-stil som signum.

 

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?

Vinregion November: Bourgogne

Från och med november-21 kommer vi varje månad lägga lite extra fokus på en specifik vinregion, och vilken kan vara bättre att starta med än Bourgogne? November är en spännande månad i Bourgogne. Samtidigt som vinmakningen är i full gång släpps redan den tredje torsdagen i månaden de första flaskorna av Beaujolais Nouveau på marknaden.

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.