Vinregion November: Bourgogne

28-okt-2021

Hej!

Från och med november-21 kommer vi varje månad lägga lite extra fokus på en specifik vinregion, och vilken kan vara bättre att starta med än Bourgogne?

Håll ögonen öppna på vår Facebook och Instagram där vi under månaden kommer berätta mer om Bourgogne och dela med oss av våra bästa tips, favoritviner och recept.
Vi avslutar med en vinprovning live på Facebook som alla som vill är varmt välkomna att vara med på! Vinerna vi provar går att beställa via Systembolaget, så det går utmärkt att vara med hemma från soffan. Månadens provning kommer ske 19:00 tisdag den 23/11. Kika in på eventet HÄR.

 

Så låt oss prata om denna magiska plats!

Bourgogne är en av världens mest omtalade vinregioner och har under de senaste decennierna varit den kanske populäraste regionen bland både vinkännare och glada entusiaster. Förklaringen ligger i att de två druvor som bildar kungaparet i regionen, Pinot Noir och Chardonnay, båda är fantastiska på att spegla sin växtplats. De absorberar karaktärer från jorden och visar upp dessa i all sin prakt i aromerna som förnims i det färdiga vinet.

Att jordarna i Bourgogne är perfekta för att odla dessa druvor känner nog många till, men att karaktären i jordarna kan skilja sig så mycket mellan två vingårdar som ligger ett stenkast ifrån varandra att vinerna doftar och smakar komplett olika är en överraskning för många. Detta har lett till att man genom århundraden nosat sig fram till de bästa plättarna, och marken här är dyrare per kvadratmeter än på Östermalm i Stockholm.

November är en spännande månad i Bourgogne. Samtidigt som vinmakningen är i full gång släpps redan den tredje torsdagen i månaden de första flaskorna av Beaujolais Nouveau på marknaden. Beaujolais Nouveau är ett ytterst fruktdrivet vin gjort på druvan Gamay från den södra delen av Bourgogne – Beaujolais. Vinet jäser bara några veckor under kolsyretryck för att spjälka sönder tanninerna och därmed skapa ett lättdrucket, juiceigt vin som är mycket uppskattat världen över.

2021 har varit ett utmanande år i Bourgogne med stökigt väder. Skörden startade i mitten av september och för ovanlighetens skull var många Pinot Noir druvor mer mogna och redo att plockas tidigare än Chardonnay druvorna. Detta berodde framförallt på frosten i april som försenade växtcykeln för Chardonnay i år. Jäsningen tog snabbt fart för både vita och röda viner som använder sig av naturlig jäst, i år fick vi alltså en högkvalitativ och aktiv jäststam. I oktober var det många producenter som gjorde sin första genomprovning av årets skörd och resultaten ser positiva ut.
Frosten i april gjorde det svårt för många vinregioner i Frankrike och man räknar med att producera nästan 30% mindre vin än vanligt. I Bourgogne är man van vid frost i april, men årets juli var den kallaste på 50 år! I augusti kom solen fram och växtsäsongen fick ett mycket bra slut.

 

Sigva har glädjen att representera tre fantastiska producenter från Bourgogne vars viner finns tillgängliga på Systembolaget:

 

Edouard Delaunay

Den vackra historien om vinhuset Edouard Delaunay är värd att läsa i detalj, klicka på bilden ovan för läsa om familjens historia. Edouard Delaunay producerar en bredd av viner från instegsviner av hög kvalitet till riktiga toppviner, både röda och vita.

 

 

Maison Louis Max

Maison Louis Max är ett familjeföretag i fjärde generationen som odlar och vinifierar druvor från några av de bästa lägena i Bourgogne. Chefs-vinmakaren Joelle jobbar efter samma filosofi som sina förfäder och jobbar förutom med Pinot Noir och Chardonnay också med Gamay.

 

 

Domaine Thierry Mothe

Även Domaine Thierry Mothe är ett familjeföretag i fjärde generationen. Thierry Mothe är också namnet på gårdens vinmakare som strävar efter att göra gårdens vita viner i en strikt, torr stil med en tydlig igenkännande Chablis-stil som signum.

 

Vad kul att du är med oss på resan genom världens vinregioner, vi hörs snart igen!

/ Love Levander

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på love@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?