7. Vindruvan: Chardonnay
23-jun-2020
Hej alla fantastiska läsare,
så glad över att just du tar dig in på Sigvas Vinskola för att lära dig mer om vinets fantastiska värld.
I förra inlägget fick ni ta del av konsten att kombinera mat och dryck, där du kan läsa om vilken dryck som passar till några av våra sommarfavoriter, grillat med potatissallad, laxsalladen eller sillen.
I detta inlägg tänkte jag att vi skulle djupdyka lite i druvan Chardonnay. En druva som odlas i både nya och gamla världen, en druva som kan odlas i varmt eller kallt klimat och i olika typer av jordmåner. Det är just därför som resultatet av denna druva kan bli så olika. Det är en relativt lättodlad druva som inte har jättemycket karaktär. Detta gör att odlingsförhållanden och tillverkningsprocessen gör att vinet gjort på druvan kan upplevas och smaka på väldigt olika vis. Med dessa olika förhållanden kan vinet bli allt från lätt, friskt och krispigt till generöst, fylligt och smakrikt.
Chardonnay kan ha karaktärer så som friska gröna äpplen, citrus, tropisk mango, nektarin, persika, örter, ananas. Dessa karaktärer kommer från druvan, geografiskt odlingsläge och odlingsförhållanden så som vädertemperatur, vind, närhet till vatten osv. En del chardonnayviner beskrivs också med karaktären mineralitet, detta kommer oftast från jordmånen. I Chablis till exempel är det väldigt kalkrik jordmån vilket ofta ger en tydlig mineralkaraktär till vinet. Andra karaktärsdrag som vinerna kan ha är rostade fat, smörkola och hasselnötter. Dessa karaktärer kommer då från tillverkningsmetoden. Viner med dessa karaktärsdrag har lagrats på ekfat. Vinet kan lagras på olika typer av ekfat, det kan skilja på träsort, ursprungsland, olika rostningsgrad eller storlek. Detta tillsammans med tiden som vinet har lagrats på fat ger olika slutresultat.
Som sagt odlas druvan på många platser runt om i världen, den kanske kändaste platsen är i Frankrikes region Bourgogne där till exempel distriktet Chablis tillhör.
Kan man tycka om viner från Chablis men inte Chardonnay? Eller tycka om Chardonnay men inte vin från Chablis? Svar: Nej! I Chablis odlas endast Chardonnay, det är den enda tillåtna druvan i viner som säljs under någon av Chablis appellationer. Däremot kan det vara så att man tycker mer eller mindre om den vinstil som kommer ifrån området.
Jag vill självklart passa på att rekommendera några härliga och vitt skilda Chardonnayviner från vår portfölj.
Det nyaste tillskottet är River Delta Chardonnay, ett ekfatslagrat vin från Marlborough på Nya Zeeland. Här finner ni en inbjudande doft av gula äpplen, persika och brynt smör. Fyllig smak med toner av vanilj, hasselnötter och apelsin. Frisk avslutning. Ett av mina nya favoritviner! Den kommer i förpackning om 1,5L. Du kan läsa mer om vinet här!
Nästa tips är Septembre Chardonnay från Edouard Delaunay. Ett vin från den populära regionen Bourgogne. Uttrycksfull doft av citron och apelsinblomma med en touch av vit choklad. Frisk smak med toner av smält smör, hasselnötter och grillat citronskal. Underbar textur och lång längd. Läs mer om vinet här, och mer om producenten här!
Sedan måste jag såklart även nämna vår Chablis från Thierry Mothe. Ett torrt, nyanserat och fruktigt vin med smak av äpplen, aprikos, persikor, örter och diskreta citrustoner. Frisk hög syra med elegant mineralrökighet i finishen. Läs mer om vinet här!
Tack för att ni tagit er tiden att läsa detta inlägg. Vi hörs snart igen!
/ Zandra Tiemann
Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!
Dela:
Vinregion maj: Champagne
I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!
Vinregion april: Rioja
I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.
Vinregion Mars: Marlborough
I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!
Vinstil Februari: Pét-Nat
I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!
Vinregion Januari: Castilla-La Mancha
Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!
Vinregion December: Douro
Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?