7. Vindruvan: Chardonnay - Sigva

7. Vindruvan: Chardonnay

23-jun-2020

Hej alla fantastiska läsare,
så glad över att just du tar dig in på Sigvas Vinskola för att lära dig mer om vinets fantastiska värld.

I förra inlägget fick ni ta del av konsten att kombinera mat och dryck, där du kan läsa om vilken dryck som passar till några av våra sommarfavoriter, grillat med potatissallad, laxsalladen eller sillen.

I detta inlägg tänkte jag att vi skulle djupdyka lite i druvan Chardonnay. En druva som odlas i både nya och gamla världen, en druva som kan odlas i varmt eller kallt klimat och i olika typer av jordmåner. Det är just därför som resultatet av denna druva kan bli så olika. Det är en relativt lättodlad druva som inte har jättemycket karaktär. Detta gör att odlingsförhållanden och tillverkningsprocessen gör att vinet gjort på druvan kan upplevas och smaka på väldigt olika vis. Med dessa olika förhållanden kan vinet bli allt från lätt, friskt och krispigt till generöst, fylligt och smakrikt.

Chardonnay kan ha karaktärer så som friska gröna äpplen, citrus, tropisk mango, nektarin, persika, örter, ananas. Dessa karaktärer kommer från druvan, geografiskt odlingsläge och odlingsförhållanden så som vädertemperatur, vind, närhet till vatten osv. En del chardonnayviner beskrivs också med karaktären mineralitet, detta kommer oftast från jordmånen. I Chablis till exempel är det väldigt kalkrik jordmån vilket ofta ger en tydlig mineralkaraktär till vinet. Andra karaktärsdrag som vinerna kan ha är rostade fat, smörkola och hasselnötter. Dessa karaktärer kommer då från tillverkningsmetoden. Viner med dessa karaktärsdrag har lagrats på ekfat. Vinet kan lagras på olika typer av ekfat, det kan skilja på träsort, ursprungsland, olika rostningsgrad eller storlek. Detta tillsammans med  tiden som vinet har lagrats på fat ger olika slutresultat.

Som sagt odlas druvan på många platser runt om i världen, den kanske kändaste platsen är i Frankrikes region Bourgogne där till exempel distriktet Chablis tillhör.

Kan man tycka om viner från Chablis men inte Chardonnay? Eller tycka om Chardonnay men inte vin från Chablis? Svar: Nej! I Chablis odlas endast Chardonnay, det är den enda tillåtna druvan i viner som säljs under någon av Chablis appellationer. Däremot kan det vara så att man tycker mer eller mindre om den vinstil som kommer ifrån området.

 

Jag vill självklart passa på att rekommendera några härliga och vitt skilda Chardonnayviner från vår portfölj. 

Det nyaste tillskottet är River Delta Chardonnay, ett ekfatslagrat vin från Marlborough på Nya Zeeland. Här finner ni en inbjudande doft av gula äpplen, persika och brynt smör. Fyllig smak med toner av vanilj, hasselnötter och apelsin. Frisk avslutning. Ett av mina nya favoritviner! Den kommer i  förpackning om 1,5L. Du kan läsa mer om vinet här!

Nästa tips är Septembre Chardonnay från Edouard Delaunay. Ett vin från den populära regionen Bourgogne. Uttrycksfull doft av citron och apelsinblomma med en touch av vit choklad. Frisk smak med toner av smält smör, hasselnötter och grillat citronskal. Underbar textur och lång längd. Läs mer om vinet här, och mer om producenten här!

Sedan måste jag såklart även nämna vår Chablis från Thierry Mothe. Ett torrt, nyanserat och fruktigt vin med smak av äpplen, aprikos, persikor, örter och diskreta citrustoner. Frisk hög syra med elegant mineralrökighet i finishen. Läs mer om vinet här!

Tack för att ni tagit er tiden att läsa detta inlägg. Vi hörs snart igen!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.