6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2 - Sigva

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

29-maj-2020

Hej alla fantastiska läsare,
väntan är över! Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade men äntligen är det dags för ytterligare ett inlägg av Sigvas Vinskola!

I förra inlägget fick ni en djupdykning i det mousserade vinets värld och nu är det dags för del 2 av konsten att kombinera mat och dryck.

Nästa vecka är vi redan inne i juni och den svenska sommaren är minst sagt på intåg. Temperaturen stiger och när värmen når oss vill vi ofta anpassa våra matval, grillen används flitigt och den fräscha sommarsalladen är ett faktum.

 

En vanlig rätt som mina vänner och jag gärna tillagar en ljummen sommarkväll är grillat kött med en krämig och fräsch potatissallad. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Vill du välja ett rött vin skulle jag ta ett fruktigt och smakrikt vin som passar bra till den grillade entrecoten men som också fungerar bra till en krämig potatissallad. Ett utmärkt val är i detta fall till exempel Château Pech-Latt, ett fruktigt vin med inslag av björnbär, viol, plommon och lagerblad. Hitta mer information om vinet här!

Grillar du istället ett lättare kött så som fläsk eller kyckling skulle jag istället välja ett något lättare rödvin, exempelvis Bagordi. Ett ungdomligt vin med frisk smak av mörka körsbär, färska örter, skogshallon, viol och lakrits. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Då passar både El Gran Botanico Alijares (1,5L) eller El gran Botanico (3L) också väldigt bra, trots att det är två helt olika viner!

Är du mer en vitvinsmänniska? Då skulle jag föredra ett fylligt vin med mycket karaktär. Ett fruktigt vin med tydliga fattoner så som vår Morador hade passat alldeles utmärkt. Läs mer om vinet här

 

Vad passar bättre än en fräsch sallad när du ska tillaga lunch en varm sommardag? En sommarsallad med varmrökt lax, sparris och en citronvinägrett. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Lax, sparris och citrusfrukt skriker efter att kombineras med en frisk och härlig Sauvignon Blanc! Typiskt för druvan är en enastående aromatik, smaker av svartvinbärsblad, lime, krusbär, passionsfrukt och fläder. I vår portfölj finns en uppsjö av dessa fantastiska viner!
Saint Clair Vicars Choice Sauvignon Blanc finner ni i förpackningsalternativen 375 ml, 750 ml och 3L. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Då har vi även alternativet Palesa, ett aromatisk vin med doft av vit persika, litchi och citrus. Läs mer om vinet här!

 

En underbar matjesilltårta som passar lika fint på midsommar som under resten av sommaren! Klicka på bilden nedan för att ta er till ett bra recept på en sådan. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin eller annan dryck?

En balanserad blandning av sälta, syra, sötma och fett gör att denna tårta bäst kombineras med en lättare öl.
Ett utmärkt val är därför Martha Krieger, en ljus lager av pilsnertyp i Bayersk stil. Fin maltsötma med tydliga inslag av honung, knäckebröd, apelsin och örter. En elegant pilsner med mjuk beska. Läs mer om ölen här!

 

 

En något nyare sommarfavorit är halloumiburgare! Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Den mest framträdande karaktären i den cypriotiska lite sega osten är sältan. Ett friskt och bärigt rosévin matchar den vegetariska burgaren alldeles utmärkt. Vill du ha ett ljust härligt laxrosa vin, då är Conde Valdemar rosé perfekt. Ett matvänligt, fruktigt och fräscht rosévin med inlag av sommarbär. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Välj då istället Saint Clair Vicars chioce Rosé (1,5L). Vinet har smak av vit persika, jordgubbar, örter, hallon och blodapelsin. Läs mer om vinet här!

 

Hoppas att era dryckesval blivit något lättare inför tillagning av just era favoriter av sommarrätter!

Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

8. Identifiera doften!

Lär dig varifrån dofterna i vinet kommer. Vad är primär- sekundär- och tertiär doft? Kan man dofta sig till ett defekt vin? Läs mer i detta inlägg!

7. Vindruvan: Chardonnay

Chardonnay, vindruvornas kameleont. En druva som odlas på många platser runt om i vår vinvärld. En druva som egentligen inte har jättemycket karaktär men där resultatet kan bli så olika, hur kommer sig detta? Kan man tycka om Chablis men inte Chardonnay eller tvärt om? Läs mer om vindruvan Chardonnay i detta inlägg!

6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

I del 2 av konsten att kombinera mat och dryck tänkte jag dela med mig av några tips på vad som passar till sommarens populära rätter! Vad kombineras bäst till den grillande köttbiten med potatissallad? och vad passar till den fräscha laxsalladen? vilken dryck lämpar sig till en matjesilltårta?

5. Mousserande vin

Mousserat vin är en festlig dryck som tillverkas i hela vinvärlden. Grunden till ett mousserat vin är ett stilla vitt vin och sedan används olika tekniker för att skapa bubblorna.

4. Vinstockens år

Idag tänkte jag i en sammanfattning berätta om vinstockens år. Du kommer att guidas genom vinstockens olika stadier i 6 steg.

Spelar det någon roll hur gamla vinstockarna är? Låt mig tipsa dig om ett vin!

3. Hur hamnar ett vin på Systembolagets hylla?

Jag får ofta frågan varför vissa av våra viner inte finns på Systembolaget eller hur de faktiskt hamnar på hyllan, dvs i det fasta sortimentet. Det är detta jag tänkte beröra vid dagens inlägg. Jag kommer inte gå in djupare i någon av delarna i processen men förklara i enkelhet hur flödet går till.