6. Konsten att kombinera mat och dryck del 2

29-maj-2020

Hej alla fantastiska läsare,
väntan är över! Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade men äntligen är det dags för ytterligare ett inlägg av Sigvas Vinskola!

I förra inlägget fick ni en djupdykning i det mousserade vinets värld och nu är det dags för del 2 av konsten att kombinera mat och dryck.

Nästa vecka är vi redan inne i juni och den svenska sommaren är minst sagt på intåg. Temperaturen stiger och när värmen når oss vill vi ofta anpassa våra matval, grillen används flitigt och den fräscha sommarsalladen är ett faktum.

 

En vanlig rätt som mina vänner och jag gärna tillagar en ljummen sommarkväll är grillat kött med en krämig och fräsch potatissallad. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Vill du välja ett rött vin skulle jag ta ett fruktigt och smakrikt vin som passar bra till den grillade entrecoten men som också fungerar bra till en krämig potatissallad. Ett utmärkt val är i detta fall till exempel Château Pech-Latt, ett fruktigt vin med inslag av björnbär, viol, plommon och lagerblad. Hitta mer information om vinet här!

Grillar du istället ett lättare kött så som fläsk eller kyckling skulle jag istället välja ett något lättare rödvin, exempelvis Bagordi. Ett ungdomligt vin med frisk smak av mörka körsbär, färska örter, skogshallon, viol och lakrits. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Då passar både El Gran Botanico Alijares (1,5L) eller El gran Botanico (3L) också väldigt bra, trots att det är två helt olika viner!

Är du mer en vitvinsmänniska? Då skulle jag föredra ett fylligt vin med mycket karaktär. Ett fruktigt vin med tydliga fattoner så som vår Morador hade passat alldeles utmärkt. Läs mer om vinet här

 

Vad passar bättre än en fräsch sallad när du ska tillaga lunch en varm sommardag? En sommarsallad med varmrökt lax, sparris och en citronvinägrett. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Lax, sparris och citrusfrukt skriker efter att kombineras med en frisk och härlig Sauvignon Blanc! Typiskt för druvan är en enastående aromatik, smaker av svartvinbärsblad, lime, krusbär, passionsfrukt och fläder. I vår portfölj finns en uppsjö av dessa fantastiska viner!
Saint Clair Vicars Choice Sauvignon Blanc finner ni i förpackningsalternativen 375 ml, 750 ml och 3L. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Då har vi även alternativet Palesa, ett aromatisk vin med doft av vit persika, litchi och citrus. Läs mer om vinet här!

 

En underbar matjesilltårta som passar lika fint på midsommar som under resten av sommaren! Klicka på bilden nedan för att ta er till ett bra recept på en sådan. Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin eller annan dryck?

En balanserad blandning av sälta, syra, sötma och fett gör att denna tårta bäst kombineras med en lättare öl.
Ett utmärkt val är därför Martha Krieger, en ljus lager av pilsnertyp i Bayersk stil. Fin maltsötma med tydliga inslag av honung, knäckebröd, apelsin och örter. En elegant pilsner med mjuk beska. Läs mer om ölen här!

 

 

En något nyare sommarfavorit är halloumiburgare! Vad kombinerar vi denna sommarrätt med för vin?

Den mest framträdande karaktären i den cypriotiska lite sega osten är sältan. Ett friskt och bärigt rosévin matchar den vegetariska burgaren alldeles utmärkt. Vill du ha ett ljust härligt laxrosa vin, då är Conde Valdemar rosé perfekt. Ett matvänligt, fruktigt och fräscht rosévin med inlag av sommarbär. Läs mer om vinet här!

Är ni ett större sällskap? Välj då istället Saint Clair Vicars chioce Rosé (1,5L). Vinet har smak av vit persika, jordgubbar, örter, hallon och blodapelsin. Läs mer om vinet här!

 

Hoppas att era dryckesval blivit något lättare inför tillagning av just era favoriter av sommarrätter!

Tack för att ni tagit er tid att läsa. Vi hörs snart igen!

/ Zandra Tiemann

Allt skrivs med reservation för felskrivningar. Kontakta gärna mig i sådant fall på zandra@sigva.se. Tack!

Dela:

Vinregion maj: Champagne

I härliga maj befinner vi oss i norra Frankrike och den spännande och exklusiva vinregionen Champagne!

Vinregion april: Rioja

I april tar vi oss till soliga Spanien och svenskarnas älskling Rioja! Häng med oss och utforska denna klassiska region och lär dig mer om våra två producenter från Rioja.

Vinregion Mars: Marlborough

I mars tar vi oss till andra sidan jorden och fokuserar lite extra på Nya Zeeland, närmare bestämt Marlborough och Saint Clair Family Estate! Medan vi i Sverige firar vårens ankomst är det skördetid i Nya Zeeland och full fart i vingårdarna. Häng med oss under månaden och lär dig mer om ett av världens nyaste vinländer, och missa inte liveprovningen 23/3!

Vinstil Februari: Pét-Nat

I februari gör vi en liten avstickare från våra vinregioner och kommer istället lägga fokus på en specifik vinstil, nämligen Pét-Nat! Pét-Nat klassas oftast som bordsvin och har därmed inga tyngande vinlagar att ta hänsyn till. De är generellt enkla viner som är roliga både att dricka och framställa. Häng med oss i februari och lär dig mer om denna härliga vinstil, och missa inte live-provningen 23/2!

Vinregion Januari: Castilla-La Mancha

Årets första vinregion är Castilla-La Mancha! En vädermässigt sett extrem region med bistra vintrar med nedåt 22 minusgrader och stekheta somrar med uppåt 45 grader i skuggan. Här, bland väderkvarnarna i Don Quijte-land, odlas bland annat de ekologiska tempranillo, garnacha, graciano och syrah druvor som ingår i El Gran Botánico vinerna! Glöm januari-mörkret och dröm dig bort till ett soligt Spanien tillsammans med oss!

Vinregion December: Douro

Decembers vinregion är Douro! Har du en gång besökt Douro-dalen kan du vara med och vittna om att det är en av världens vackraste platser. Floden ringlar sig fram mellan de branta sluttningarna med sina dignande vinterrasser. Här produceras ett av världens främsta starkviner - Portvinet! Och vad passar bättre att värma sig med nu i decembermörkret?